Változások: szakképzési munkaszerződés, szociális hozzájárulási adó

A szakirányú oktatást érintő 2023. júliusi törvényváltozások, valamint a 2023. szeptembertől alkalmazandó rendelkezések értelmében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara aktualizálta a szakképzési munkaszerződés központi mintáját, így a 2023. szeptembertől megkötendő szerződéseknél már az új sablont lehet használni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a korábban megkötött, hatályos szakképzési munkaszerződések módosítása bizonyos esetekben szükségszerű, ezért kérjük azok felülvizsgálatát! Tekintettel kell lenni arra, hogy 2023. szeptember 1-től a már folyamatban lévő szakirányú oktatásra is alkalmazni kell a módosítási szabályokat. Így például a szabadság mértéke nappalis tanulói jogviszony esetében egységesen 45 nap, felnőttképzési jogviszony esetében pedig 30 nap. Indokolt lehet a módosítás felnőttek esetében a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányosan meghatározott munkabér kapcsán is.

 

Egyéb fontos információ:

A sikerdíj igazolása tekintetében a szakképző intézmény, amelyben a szakmai vizsgát megszervezték, a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy sikeres szakmai vizsgájáról igazolást állított ki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel – a szakképzés információs rendszeréből megállapíthatóan – legalább hat hónapos időtartamban fennálló szakképzési munkaszerződést kötött duális képzőhely, illetve a foglalkoztató számára. Az igazolást a sikeres szakmai vizsgát követő tizenöt napon belül kellett megküldeni a duális képzőhelynek, illetve a foglalkoztatónak. Ez a rendelkezés (Szkr. 332/D. §-a) 2023. július 7-től hatálytalan.

2023. július 7-től az akkreditált vizsgaközpont (szakképző intézmény) már nem állít ki igazolást a sikeres szakmai vizsgáról. A szakképzési államigazgatási szerv által működtetett Szakképzési Információs Rendszer (SZIR) szakmai vizsgák adatait nyilvántartó elektronikus vizsgarendszer szolgáltatásaként lesz elérhető a szakmai oktatásban részt vett személy vizsgaeredménye (sikeres, sikertelen, vagy nem vizsgázott), amely eredmény – OM azonosítón alapuló – egyszerűen lekérdezhető nyilvános rendszerhez a duális képzést végző személy majd hozzáférhet, a vonatkozó adatot lekérheti, a rendszer nyomtatható verziót állít elő. Amint elérhető lesz a felület, tájékoztatjuk Önöket.

2023. augusztus 1-jétől sikerdíj kedvezményt csak az érvényesíthet, aki legalább hat hónapos egybefüggő időtartamban fennálló szakképzési munkaszerződés alapján képezett tanulót, illetve képzésben részt vevő személyt, mértéke pedig a jogszerűen igénybe vett adókedvezmény 20 százalékának megfelelő összeg.

Bővebb információ a nav.gov.hu oldalon található hírfolyamban: részletes tájékoztató a szociális hozzájárulási adót érintő változásokról. 

 

Amennyiben kérdése merülne fel a fent írtakkal, valamint a jogszabályváltozással összefüggésben, kérem forduljon kamarai tanácsadójához!

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a duális képzőhelyek, illetve a leendő duális képzőhelyek részére jogi és pénzügyi ismeretek tartalommal 2 alkalmas ingyenes felkészítést szervez, melyre szeretettel várjuk az érdekelt vállalkozások gazdasági, humánerő-politikai és – fejlesztési területen dolgozó munkatársait. REGISZTRÁLÁS