Uniós támogatás az európai deep tech vállalatoknak

Az Európai Innovációs Tanács Alapja (EIC-alap) a 2022. novemberi, legutóbbi bejelentés óta 42 új – deep tech vállalatokba történő – beruházásra irányuló döntést hozott, összesen 331 millió EUR értékben. 13 vállalat már aláírta a beruházási megállapodást. Ezek úttörő induló vállalkozások, amelyek áttörést jelentő innovációkat nyújtanak a polgárok és a vállalkozások számára: új típusú számítógépes látásszoftver és robotikai technológiák ortopédiai sebészek számára; vizuális keresési technológiák vállalkozások és ipari alkalmazások számára; a páciens saját szövetével történő emlőrekonstrukció; innovatív fotonika; jobb élelmiszertermelés csökkentett kibocsátással; valamint az első miniatürizált univerzális gázelemző készülék valamennyi megújuló gázhoz.

Ez jelentős előrelépést jelent, mivel az EIC-alap már teljes mértékben működőképes. A külső alapkezelő 2022. szeptemberi kinevezése óta az EIC-alap összesen 77 – több mint 521 millió EUR értékű – beruházási döntést hozott a mélytechnológiai vállalatok számára, támogatva a nagy kockázatú induló vállalkozásokat abban, hogy innovatív technológiáikat Európa stratégiai területein piacra dobják és bővítsék.

Az EIC-alap, az EIC Akcelerátor program beruházási komponense fontos finanszírozási forrást jelent az induló vállalkozások és a kisvállalkozások számára Európában. A vállalatonként 500 000 és 15 millió EUR közötti (indokoltabb esetben még nagyobb) tőkebefektetések kiegészítik az EIC Akcelerátor program keretében nyújtott, legfeljebb 2,5 millió EUR összegű támogatást. A Horizont Európa keretében eddig a 378 kiválasztott vállalatból 269 írta alá támogatási megállapodását. Az EIC jelenleg teljesíti az EIC-testület által meghatározott azon célt, hogy 4–5 hónapon belül aláírja a támogatási megállapodásokat a kiválasztott vállalatokkal.

Háttér-információk

A külső alapkezelő, az AlterDomus Management Company S.A. felelős a beruházási döntések meghozataláért az EIC Akcelerátor programra vonatkozó szigorú kiválasztási eljárást és az Európai Beruházási Bank (EBB) által végzett átvilágítást követően. Miután az EIC-alap jóváhagyta a beruházást, az EBB beruházási tanácsadóként irányítja a jogászok munkáját minden egyes ügylet esetében. Így jön létre a beruházási megállapodás, amelyet az EIC-alapnak és az érintett vállalatnak kell aláírnia. Az alapkezelő követi az EIC-alap beruházási iránymutatásait.

2023-ban az EIC Akcelerátor program 1,13 milliárd EUR összegű támogatást kínál legfeljebb 2,5 millió EUR vissza nem térítendő támogatás formájában, valamint 500 000 EUR-tól 15 millió EUR-ig terjedő összegű sajáttőke-befektetést. 525 millió EUR-t különítettek el az Európa stratégiai területein alkalmazott új generációs technológiákra, többek között a következőkre: energiatárolás, kvantum- vagy félvezető alkatrészek, reziliens mezőgazdaság, a rákra vonatkozó biomarkerek, valamint űrtechnológiák és -szolgáltatások.

Az induló vállalkozások és a kkv-k az EIC-platformon keresztül bármikor pályázhatnak az EIC Akcelerátor program finanszírozására azáltal, hogy küldenek egy videós bemutatkozást és egy prezentációs készletet, valamint válaszolnak az innovációjukra és a csapatra vonatkozó rövid kérdéssorra. 4 héten belül visszajelzést kapnak. Kiválasztásuk esetén a teljes pályázatot az időszakos határidők valamelyikéig – 2023. március 22-ig, június 7-ig vagy október 4-ig – küldhetik el.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. február 6.