Uniós felülvizsgálat a fogyasztói jogokért

Az Európai Bizottság két uniós szabályrendszer felülvizsgálatát javasolta annak érdekében, hogy megerősítse a fogyasztói jogokat a digitalizáció és a Covid19-világjárvány következtében átalakuló világban. A Bizottság megerősíti az uniós fogyasztók számára nyújtott biztonsági hálót például úgy, hogy gondoskodik a veszélyes termékek piacról történő visszahívásáról vagy pedig arról, hogy a hitelajánlatokat egyértelműen, digitális eszközökön könnyen olvasható formában mutassák be a fogyasztóknak. A javaslat egyaránt aktualizálja a meglévő általános termékbiztonsági irányelvet, valamint a fogyasztói hitelekre vonatkozó, a fogyasztókat védő uniós szabályozást.

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök kijelentette: „A fogyasztók számos kihívással találkoznak, különösen a vásárlást, a szolgáltatásokat és a pénzügyi piacokat forradalmasító digitális világban. Ezért két szempontból erősítjük a fogyasztóvédelmet: megkönnyítjük a fogyasztók számára a hitelfelvételhez kapcsolódó kockázatok elkerülését, és még szigorúbb termékbiztonsági szabályokat vezetünk be. A szabályozás emellett nagyobb felelősséget ró a piaci szereplőkre, és a tisztességtelen szereplők számára megnehezíti, hogy bonyolult jogi szaknyelv mögé rejtsék szándékaikat.”

Didier Reynders jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „A Covid19-válság sokféleképpen érintette a fogyasztókat, akik közül sokan pénzügyi nehézségeket tapasztaltak. A világjárvány által felgyorsított digitalizáció az online kereskedelem fellendüléséhez vezet, és alapjaiban változtatja meg a pénzügyi szektort. Az a feladatunk, hogy megvédjük a fogyasztókat, különösen a legsérülékenyebbeket. A fogyasztói hitelekre és az általános termékbiztonságra vonatkozó hatályos uniós szabályok felülvizsgálatával pontosan ezt tesszük!”

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt az online értékesítés; 2020-ban a fogyasztók 71%-a vásárolt az interneten, és gyakran új technológiákat alkalmazó termékeket szereztek be. A technológiai eszközök piaca igen széles: a vezeték nélküli fülhallgatóktól és a légtisztítóktól a játékkonzolokig terjed. Az általános termékbiztonsági rendelet kezelni fogja az új technológiákat alkalmazó termékekkel kapcsolatos – például a kiberbiztonsággal összefüggő – kockázatokat, valamint az online vásárlás veszélyeit az online piacterekre vonatkozó termékbiztonsági szabályok bevezetésével. Szavatolni fogja továbbá, hogy az online piactereken keresztül vagy a szomszédos üzletből az uniós fogyasztókhoz eljutó valamennyi termék biztonságos legyen, származzon akár az EU-ból, akár a világ más részeiről. Az új rendelet garantálni fogja, hogy a piacterek eleget tegyenek kötelezettségeiknek annak érdekében, hogy veszélyes termékek ne jussanak el a fogyasztókhoz.

A fogyasztóihitel-irányelv felülvizsgálata előírja, hogy a hitelekkel kapcsolatos információkat egyértelműen, a digitális eszközökkel kompatibilis formában kell bemutatni, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit írnak alá. Ezen túlmenően az irányelv javítja a hitelképesség – vagyis a fogyasztó hitel-visszafizetési képességének – értékelésére vonatkozó szabályokat. Ennek célja a túlzott eladósodottság problémájának elkerülése. A szabályozás felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a pénzügyi jártasságot, és gondoskodjanak arról, hogy hiteltanácsadás álljon a fogyasztók rendelkezésére.

Következő lépések

A Bizottság javaslatai most a Tanács és a Parlament elé kerülnek megvitatás céljából.

Háttér-információk

Általános termékbiztonsági rendelet

A 2021 óta hatályos általános termékbiztonsági irányelv biztosítja, hogy kizárólag biztonságos termékeket értékesítsenek az EU egységes piacán. Azonban még mindig túl sok nem biztonságos termék van forgalomban az uniós piacon, ami egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt a vállalkozások számára, és jelentős költséget ró a társadalomra és a fogyasztókra. Emellett az új technológiákhoz és az online értékesítéshez kapcsolódó kihívások kezelése céljából is aktualizálni kell a szabályozást.

Fogyasztóihitel-irányelv javaslat

A fogyasztói hitelmegállapodásokról szóló 2008/48/EK irányelv harmonizált uniós keretet hozott létre a fogyasztói hitelekre vonatkozóan, és szilárd keretet biztosított az európai fogyasztók számára a hitelhez való méltányos hozzáféréshez. Az irányelv 2008. évi hatálybalépése óta azonban a digitalizáció alapvetően megváltoztatta a döntéshozatali folyamatot és általában véve a fogyasztók szokásait. A mai felülvizsgálat az említett fejleményeket hivatott kezelni.

Mindkét javaslat a tavaly indított új fogyasztóügyi stratégia részét képezi, amely arra hivatott, hogy aktualizálja az EU fogyasztóvédelmi politikájának általános keretét.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. június 30.