Uniós digitális Covid-igazolvány

Az Európai Parlament és az Európa Tanács tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a járvány idején az Unión belül szabad mozgást biztosító uniós digitális Covid-igazolványról.

Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan lesz elérhető. Igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy pedig már felgyógyult egy fertőzésből - vagyis három eltérő igazolványtípusról van szó. Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt másik uniós országban is elfogadják.

Az uniós digitális Covid-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak.

Támogatás a megfizethető és elérhető teszteléshez

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni. A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

A tárgyalók megállapodtak abban, hogy szükség esetén a költségvetési hatóságok (azaz a Parlament és a tagállamok) jóváhagyásával a 100 millió eurón túlmenően további forrásokat is biztosít az Unió.

Csak megfelelő indoklás esetén lehet újabb utazási korlátozást bevezetni

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karatnént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

Védőoltások

A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk. Az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett vagy amely szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján (ilyen például a Sinopharm vakcina).

Adatvédelmi biztosítékok

Az igazolványokat és az azokon található elektronikus bélyegzőket a csalás és hamisítás elkerülése érdekében ellenőrizni kell. Azonban az igazolványokban szereplő személyes adatokat a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem hoznak létre központi adatbázist. Az adatokat kezelő és befogadó szervek közintézmények lesznek, így az európaiak gyakorolhatják az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogaikat.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) szerint

„Ugyan a ma született megállapodás nem felel meg minden tekintetben a Parlament elvárásainak, azonban a jelenlegi helyzethez képest mindenképp jelentős előrelépést jelent többmillió európai számára. Az uniós digitális Covid-igazolvány helyreállítja a mozgás szabadságát az Unión belül, hiszen a tagállamok fokozatosan felszámolják majd az utazást gátló korlátozó intézkedéseiket. A megállapodással megtettük az első lépést a schengeni övezet helyreállítása felé" - mondta az Állampolgári Jogi Bizottság vezetője és a téma jelentéstevője, aki szerint az igazolvány július elsejétől lesz elérhető.

A következő lépések

Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság, majd a a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes Parlament szavaz. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2021. május 20.