Uniós megállapodás a digitális platformok adózásáról

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a tagállamok nemrégiben kompromisszumra jutottak az adózási átláthatóságra vonatkozó uniós szabályok digitális platformokra történő kiterjesztéséről, így biztosítva, hogy azok a szereplők is méltányosan kivegyék részüket az adófizetésből, akik termékek vagy szolgáltatások platformokon történő értékesítésével jutnak jövedelemhez. A megállapodás az Európai Bizottság által júliusban a helyreállítást támogató igazságos és egyszerű adózásra vonatkozó cselekvési terv részeként előterjesztett javaslat nyomán született. A közigazgatási együttműködésről szóló elfogadott javaslat (DAC 7) biztosítani fogja, hogy a tagállamok automatikusan információt cseréljenek az eladók digitális platformokon termelt bevételeiről, függetlenül attól, hogy az adott platform az EU-ban található-e vagy sem. Ez nemcsak azt teszi lehetővé a nemzeti hatóságok számára, hogy azonosítsák azokat a helyzeteket, amelyekben adót kell fizetni, hanem a platformokra nehezedő adminisztratív terheket is csökkenti tekintettel arra, hogy e platformoknak gyakran több, különböző nemzeti jelentéstételi kötelezettségnek kell megfelelniük. A javaslat emellett megerősíti és pontosítja azon egyéb területeket érintő szabályokat, amelyeken a tagállamok együttműködést folytatnak az adóvisszaélések elleni küzdelem érdekében, például közös adóellenőrzések révén.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2020_tax_package_tax_action_plan_en.pdf

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „Legfőbb ideje aktualizálnunk adószabályainkat: reagálnunk kell arra a helyzetre, hogy az európai gazdaságban egyre nő a digitális platformok jelentősége. A ma megvitatott új szabályok elfogadását és végrehajtását követően a nemzeti hatóságok automatikusan információt fognak cserélni az eladók e platformokon termelt bevételeiről, így ezek az eladók élvezhetik majd az egyszerűbb adminisztratív eljárások előnyeit. Ez jó hír az államkincstárak és a becsületes vállalkozók számára.”

A hivatalos elfogadásra azután kerül sor, hogy az Európai Parlament és a Gazdasági és Szociális Bizottság véleményt mondott a szabályokról. Az új szabályok 2023. január 1-jétől lesznek érvényesek.

Háttér-információk

Elfogadása óta az eredeti 2011/16/EU irányelvet hatszor módosították azért, hogy rendelkezésekkel egészüljön ki a pénzügyi számlákra, a feltételes adómegállapításokra, az előzetes árképzési megállapodásokra, az országonkénti jelentésekre, a tényleges tulajdonlásra, az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó, határokon átnyúló konstrukciókra és immár a digitális platformokra vonatkozóan is. A Bizottság az elmúlt héten ütemtervet tett közzé az irányelv hatályának a kriptoeszközökre és az elektronikus pénzre történő kiterjesztéséről (DAC8).

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2020. december 1.