Támogatás a zöld gazdaságnak - Magyarországon is

Összesen 2,4 milliárd euró áll hét kedvezményezett ország - köztük Magyarország - rendelkezésére a Modernizációs Alap keretében, mely összeg az energiarendszerek korszerűsítéséhez, valamint az energetika, az ipar és a közlekedés üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséhez nyújt támogatást, továbbá segíti a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai célok teljesítését. A beruházásokat Romániában (1391,6 millió EUR), Csehországban (520 millió EUR), Lengyelországban (244,2 millió EUR), Litvániában (85 millió EUR), Magyarországon (74,3 millió EUR), Szlovákiában (49,5 millió EUR) és Horvátországban (40 millió EUR) erősítették meg. Ezzel lezárul a Modernizációs Alap harmadik beruházási ciklusa, melynek során a kiadások jelentősen megnövekedtek a korábbi beruházási ciklusokhoz képest.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A Modernizációs Alap az európai szolidaritás gyakorlati megnyilvánulása. A kibocsátáskereskedelmi rendszerből származó bevételek felhasználásával konkrét, kézzel fogható eredményeket hoz, segítve a kedvezményezett országokat abban, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását a kulcsfontosságú ágazatokban, és klímasemlegessé váljanak. E tekintélyes összegű pénzügyi támogatás igénybe vehető továbbá olyan projektekre is, amelyek hozzájárulnak az ukrajnai orosz invázióra válaszul indított energetikai transzformáció felgyorsításához.”

Ambroise Fayolle, az Európai Beruházási Bank alelnöke a következőket mondta: „A Modernizációs Alap az energetikai átmenet által leginkább érintett uniós országok támogatásával segíti az éghajlatváltozás elleni törekvések finanszírozását ott, ahol arra a legnagyobb szükség van. E legutóbbi folyósítási ciklusban az Alap 2,4 milliárd eurós támogatást biztosít 45 olyan beruházási javaslat megvalósításához, melyek célja a kedvezményezett tagállamok energiarendszereinek korszerűsítése és az energiahatékonyság javítása. Az EBB mint uniós klímabank örömmel működik együtt az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal a Modernizációs Alap végrehajtásában, mely kulcsfontosságú eszköz a tiszta energiára való uniós átállás felgyorsításához és a nemrégiben közzétett RePowerEU stratégia végrehajtásának támogatásához.”

A Modernizációs Alap 45 beruházási javaslatot támogat a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonysága, valamint a szénalapú energiatermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagokkal való felváltása terén. Néhány példa az Alap által támogatott beruházásokra:

  • a településeken belüli közvilágítási rendszerek korszerűsítése, a szénalapú távfűtés és ETS létesítmények átalakítása biomasszával és gázzal működő rendszerekké, valamint az energiahatékonyság növelése Csehországban;
  • megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés Horvátországban;
  • a középületek felújítása, az energiahatékonyság növelése Litvániában;
  • 8 fotovoltaikus park és két kombinált ciklusú, gázturbinával működő létesítmény kiépítése – a villamosenergia-termeléshez jelenleg használt lignit megújuló energiaforrásokkal és gázzal történő helyettesítése céljából –, valamint a villamosenergia-hálózatok korszerűsítése Romániában;
  • az ipar energiahatékonyságának javítása Lengyelországban;
  • energiatárolási kifizetések a hálózatbiztonságért Magyarországon;
  • a távfűtési és távhűtési hálózatok rehabilitációja és bővítése Szlovákiában.

A kedvezményezett tagállamok számára a Modernizációs Alapból a következő folyósítási ciklusban támogatható beruházási javaslatok benyújtására megállapított határidő 2022. augusztus 16. a nem kiemelt javaslatok (azaz az Alap prioritási területein kívül eső beruházások) és 2022. szeptember 13. a kiemelt javaslatok (azaz a kiemelt területekhez tartozó beruházások) esetében.

Háttér-információk

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott Modernizációs Alap tíz alacsonyabb jövedelmű uniós országot kíván támogatni a klímasemlegességre való átállásban azáltal, hogy korszerűsíti azok villamosenergia-ágazatát és tágabb energiarendszereit, élénkíti az energiahatékonyságot és megkönnyíti az igazságos átmenetet. A kedvezményezett országok Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A Modernizációs Alap olyan beruházásokat támogat, melyek a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia termelésére és felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, az energiahálózatok – köztük a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok – korszerűsítésére, valamint az igazságos átmenetre irányulnak a széntől függő régiókban.

Működésének első évében az Alap 898,43 millió eurót bocsátott rendelkezésre nyolc kedvezményezett ország számára, hogy segítse energiarendszereik korszerűsítését, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését az energia, az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság területén, valamint támogassa őket a 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célkitűzéseik elérésében.

A Modernizációs Alap más európai finanszírozási eszközök, például a kohéziós politika és az Igazságos Átmenet Alap kiegészítésére szolgál. Az Alap jelentős forrásokat mozgósít, amelyek segíthetik a kedvezményezett tagállamokat abban, hogy a REPowerEU tervvel és az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaggal összhangban támogassák a beruházásokat.

Az Alap a kedvezményezett tagállamok felelőssége alatt működik, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal és az Európai Beruházási Bankkal (EBB).

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. június 8.