Segítség a kkv-nak a szellemi tulajdon kezelésben

Horizon Intellectual Property (IP) Scanegy testreszabott, ingyenes, első vonalbeli IP-támogatási szolgáltatás, amelyet az Európai Bizottság nyújt, és amelynek célja az európai start up vállalkozások és az EU által finanszírozott együttműködési kutatási projektekben részt vevő egyéb kkv-k segítése az IP hatékony kezelésében és valorizálásában, különös tekintettel az EU által finanszírozott Horizon 2020 és Horizon Europe projektekre.

A tapasztalt, az összes EU-tagállamot és a Horizon 2020 és Horizon Europe társult országokat felölelő helyi IP-szakértők hálózatára építve a Horizon IP Scan csapata egyéni, professzionális, zsargonmentes értékelést végez a kkv-k eszmei javairól annak érdekében, hogy:

- megmutassa, hogyan védheti meg meglévő szellemi tulajdonát, amikor több partnerrel folytat kutatási és innovációs együttműködést;

- segítséget nyújtson a partnereivel közös stratégia kidolgozásában a projektben közösen létrehozott új IP kezeléséhez és kiaknázásához.

Miről szól a Horizon IP Scan?

Mint minden más eszközt, az IP-t is stratégiai módon kell kezelni és stratégiai módon használni a zökkenőmentes együttműködés biztosítása és a projekt eredményeinek maximalizálása érdekében. Ennélfogva az IP-menedzsment alapvető szerepet játszik az Európai Bizottság Horizon 2020 vagy a Horizon Europe keretprogram keretében finanszírozott kutatási és innovációs projektek teljes életciklusában.

A kkv-k azonban gyakran ütköznek nehézségekbe az ilyen együttműködésbe bevont szellemi tulajdon értékelésével és védelmével kapcsolatban. Ráadásul ijesztőnek tűnhet az a feladat, hogy stratégiát dolgozzanak ki az új IP kezelésére és kihasználására, amelyet más partnerekkel közösen hoztak létre.

Itt válik nyilvánvalóvá a Horizon IP Scan szerepe: Ez egy olyan IP-támogató szolgáltatás, amely kifejezetten azoknak a kkv-knak szól, amelyek a Horizon 2020 vagy a Horizon Europe projektjeiben egy vagy több szervezettel együttműködnek, beleértve más kkv-kat is. Az általános cél az, hogy segítse a kkv-kat az együttműködési kutatási projekt különböző szakaszaiban felmerülő központi szellemi tulajdonjogi kérdések kezelésében.

Ki pályázhat?

A szolgáltatás nyitva áll azok előtt az európai start up vállalkozások és kkv-k előtt, amelyek hamarosan aláírják a Horizon 2020 vagy a Horizon Europe támogatási megállapodást, vagy a közelmúltban aláírták (legfeljebb hat hónappal az aláírást követően). A Horizon IP Scan a Horizon Results Booster által kijelölt kkv-kat is ellátja (legfeljebb a projekt időtartamának feléig).

Ezen túlmenően azok a kkv-k is, amelyekre az Enterprise Europe Network  Horizon IP Scan programra hivatkozik egy K + I projekten belüli más szervezetekkel folytatott tervezett együttműködés céljából, szintén jogosultak a szolgáltatásra a projekt kezdete után hat hónappal, de lehetőleg még mielőtt bármilyen megállapodást aláírnak

Hogyan kell alkalmazni?

Folyamatos nyílt felhívás alapján a Horizon IP Scan iránt érdeklődő kkv-ka Horizon IP Scan weboldalon keresztül bármikor jelentkezhetnek a szolgáltatásra.  Az „érkezési sorrendben történő” szemlélet alapján a szolgáltatást vagy egyetlen KKV-nak, vagy lehetőleg egy együttműködési kutatási projektben részt vevő KKV-csoportnak lehet nyújtani. Központi koordinációs csoport irányítja, a sikeres kkv (k) pályázó (ka) t külön-külön párosítják a megfelelő IP szellemi szakértővel. Általában az alkalmazott nyelv a pályázó(k) anyanyelve vagy az angol. 

Horizon IP Scan három fő lépést tartalmaz:

  1. egy előkészítő fázis, beleértve a pre-interjút is;
  2. a fő interjú , amelyet személyes vagy online találkozón készítenek;
  3. valamint jelentés és ajánlások nyújtása.

A szolgáltatást vagy egy magán IP-szakember (szabadalmi ügyvivő vagy szellemi tulajdonnal foglalkozó ügyvéd), vagy másképpen képzett szellemi tulajdon-szakértők fogják nyújtani, például speciálisan képzett személyzet egy nemzeti IP-irodától vagy egy innovációs ügynökségtől.

 

Bóvebb információk:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/launch-new-horizon-ip-scan-support-service-smes

https://intellectual-property-helpdesk.ec.europa.eu/horizon-ip-scan_en

 

Forrás: Magyar Fejlesztési Központ