Rozsdamentes élelmiszeripari gépeik hozzáadott értéket biztosítanak a termelőknek

Európai béreket fizetnek Domaszéken

Nemrégiben az élelmiszeripari feldolgozáshoz gépeket gyártó Doma-Ker 2011 Kft. is aktív tagja lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. A Domaszék határában működő, a Maurer Holdinghoz tartozó cég értékesítési vezetőjével, Őze Péterrel a vállalkozás történetéről és mindennapjairól beszélgettünk, benne a járvánnyal, a háborúval és a jövővel.


– A járvány alatt egy kicsit még nőttünk is, mert élelmiszeripari feldolgozó gépekkel foglalkozunk és az abban az időszakban prioritást élvezett. Ugyanakkor a nyersanyagárak és a szállítási határidők is nőttek, és ezek nehézségeket okoztak az üzletmenetben – mondta Őze Péter.
Megtudtuk, ennél is nagyobb problémát jelentett nekik az, hogy a járvány idején elmaradtak a nemzetközi szakkiállítások, ezek ugyanis meghatározóak a cég értékesítésében. A számos ágazatot sújtó chiphiányt ők nem igazából érezték meg, az általuk használt ipari elektronikába nem kell olyan sok belőle.
Az ukrajnai háború viszont, mint oly sok vállalkozást, a domaszéki céget is érinti. – Az elmúlt 3 évben aktívan építettük a kapcsolatokat az oroszokkal, a belaruszokkal és az ukránokkal. E három országból az igény töretlen, de a logisztika szinte megoldhatatlan – mondta a szakember, hozzátéve, az acélipar áremelkedéssel reagált az ukrajnai háborúra, különösen a rozsdamentes acél és ennek alkotóelemei, a nikkel és a vas drágultak. Nincs érdemi hiány, de két háromszorosra nőtt a szállítási idő.


A Maurer Holding Zrt. vagyis a cégcsoport 50 embert foglalkoztat a gépgyártáson belül. Érdemi szakembergondjaik nincsenek, ami annak köszönhető, hogy európai béreket tudnak fizetni. – Akad kolléga, aki Németországból, és olyan is, aki Norvégiából jött haza, hogy nálunk dolgozzon, és nem bánta meg – érvelt Őze Péter.
Összesített árbevételük közelít a 2 milliárd forinthoz, forgalmuk 85 százaléka export, legfontosabbak a németajkú piacok, vagyis Ausztria, Németország és Svájc. Sorban utánuk a kivitelben Románia következik.
A hazai értékesítés 15 százaléka több jól ismert céget jelent, régi partnerük például a Zwack és a Rauch is. Egyedi lepárlótechnikájukat alkalmazza a Gong pálinka mellett világszínvonalú gint is készítő, jónevű deszki cég.
Legerősebbek a zöldség- és gyümölcs feldolgozó gépekben, a hőkezelő berendezésekben és az egyéb rozsdamentes és élelmiszeripari technológiában. A paprikamalomtól a sajtforrázóig, a pálinkafőzőtől a gyümölcslékészítőig sok minden készül Domaszéken És ami még fontosabb, egyedi gépgyártásban tudnak alternatívát kínálni Kanadától Dél-Koreáig.


A cégcsoport lényegében a 2008-as válságban született, előtte csupán kisebb létszámmal dolgoztak az alapító, Maurer Csaba vezetésével. A cég haszongépjármű felépítményeket gyártásával foglalkozott, amikor a válság hatására az élelmiszeripari gépek gyártásába kezdtek.
– Volt egy másik tevékenységük is, a bérpálinkafőzés, saját gyártású géppel. Szerettek volna egy szimpla magozógépet, hogy ne kézzel kelljen dolgozni, de legközelebb csak külföldön találtak, ráadásul megfizethetetlenül drágán. A fémiparban jártasak voltak, úgy gondolták, ennél jobbat is tudnak gyártani, és mindenképpen olcsóbban – mesélt a kezdetekről Őze Péter.
Találtak egy réspiacot, és ezen szépen el tudtak indulni. 2017-ben jutottunk el odáig, hogy tudtuk szállítani a teljes technológiát, kis és nagyüzemek számára – mondta a szakember.


Azért léptek be a megyei kamarába, mert jó tapasztalataik vannak az ilyen és ehhez hasonló szervezetekkel. Őze Péter a pozitív példák között említi a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. támogatását.
Logikus volt, hogy a kamara is tud nekik segíteni, illetve ők is képesek a hozzájuk hasonló vállakozásokat támogatni, azokkal együttműködni. Mindenre nyitottak, amit az is jelez, hogy fontolgatják a csatlakozást egy profilukba vágó klaszterbe.
Megtudtuk, a terveik között szerepel – és erre van egy elnyert pályázatuk is – a gépbeszerzés, az energetikai korszerűsítés és egy új csarnok építése. Nem elhanyagolva a hazai piacot, de az eddiginél még erősebb exportot, terjeszkedést szeretnénk külföldön.
– A járvány enyhülésével számos nemzetközi kiállításra szeretnénk eljutni. Számos vásárlónk gazda, vagy primer feldolgozó, ők szeretnek személyesen meggyőződni a gépek minőségéről és az újdonságokról – avat be a napi eladási gyakorlat egy érdekes részletébe Őze Péter.
– Cégünk hozzáadott értéket biztosít a termelő számára a gépeink által. Ha egy adott esztendőben alacsony a piaci ár, akkor a terméke értéknövelő feldolgozáson tud átesni, levet, gyümölcsvelőt, lekvárt vagy aszalványt készít belőle. És nem kényszerül arra, hogy elfogadja a multi környezet alacsony árajánlatát, ami erősíti a gazda, a termelő szabadságát – hangsúlyozza a szakember.
Domaszéki üzemlátogatásunk során kóstoltunk is egy almalevet, amit gépsorukkal készített el az egyik partnerük. Az egyik végén bement az alma, a másik végén kijött a dobozos, hosszú eltarthatóságú, 100 százalékos gyümölcstartalmú almalé. Vagy éppen bébiétel. Mert ha megnyitnak egy 100 tonnás hűtőházat, de csak a 80 százalékára van piac, akkor nem az egyetlen út a maradék hasznosítására a pálinka...