Nem szükséges a származási bizonyítvány törökországi export esetén

Törökország 2021. január 1-től ismét módosította azt a rendeletet, amely arról szól, hogy szükséges-e a származási bizonyítvány az EU-ból történő szállítások esetén. Ez a módosítás ismét tartalmazza azt, hogy A.TR okmány megléte esetén általában nem szükséges a származási bizonyítvány (kivételek lehetnek, pl. érzékeny áruk, olyan áruk, amelyeknél feltételezhető, hogy az EU-n kívüli területekről származhatnak, stb.).

Az Access2Markets oldalon itt található információ a változásról, ide kattintva

A Market Access Database szerint a törökországi importőrök előzetesen tájékozódni tudnak a BILGE rendszeren (Bilgisayarli Gümrük Etkinlikleri) keresztül arról, hogy a beszállítandó árukhoz szükséges-e az exportőrnek származási bizonyítványt igényelnie a kereskedelmi és iparkamaráktól. Sajnos, a rendszert az exportőr vagy a származási bizonyítványt kibocsátó kamara nem tudja használni, csak a török fél. A Market Access Database-ről (MADb) további információ ide kattintva érhető el.  

Az exportőrnek célszerű még a származási bizonyítvány kibocsátása előtt tisztázni a törökországi partnerével, hogy az adott árura, szállítmányra biztosan kell-e a származási bizonyítvány, így elkerülhető, hogy feleslegesen igényeljék meg a származási bizonyítványt a kereskedelmi és iparkamaráknál, így időt és pénzt takaríthat meg ezzel az exportőr.