Már regisztrálhatnak a gyártók a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

2023. március 1-jén elindult a hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek és intézmények regisztrációja a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.) elektronikos ügyintézési felületén. Július 1-jét követően a MOHU Zrt., mint Koncessziós Társaság végezheti a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről is.

Az intézményi és gazdálkodó szervezetek által koncesszió alá tartozó elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti. 

Hogyan érinti a vállalkozását ez a változás?

A 2012. évi CLXXXV. törvény azon intézményi és gazdálkodó szervezetek számára - amelyek hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termelnek és azokat elkülönítetten gyűjtik - kötelezően előírja, hogy a MOHU Zrt. által üzemeltetett elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon regisztráljanak, valamint a szerződéskötéshez szükséges adatokat megadják. 

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartoznak például az alábbi hulladékok:

  • csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb), 
  • elektromos és elektronikus berendezések, 
  • elemek és akkumulátorok, 
  • gépjárművek és alkatrészeik, 
  • gumiabroncs, 
  • reklámhordozó és irodai papír, 
  • használt sütőolaj, 
  • biológiailag lebomló hulladék,

Hogyan zajlik a regisztráció?

  1. március 1. és 2023. április 30. között azon gazdálkodó szervezeteknek kell regisztrálniuk a MOHU Partnerportálon, amelyek 2023. február 28. napján a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termeltek.

Az EPR rendszerről és a regisztrációról bővebb információt a https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-epr honlapon találnak. A regisztráció főbb lépéseit az alábbi ábra mutaja be:

mohu_infografika_online_regisztracio_desktop_1100x_v2

Forrás: MOHU Zrt.