Magyar és szerb cégek az együttműködés útján

Üzleti fórumra várta a magyar és szerb vállalkozásokat a Vajdasági Kereskedelmi és Iparkamara, az újvidéki Energiahatékonysági Klaszter, az ArchEnerg Klaszter, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network. Az április 12-i rendezvényen az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának népszerűsítése állt a fókuszban, és a résztvevő csaknem 20 cég és szervezet képviselői kétoldalú megbeszéléseket is folytathattak.

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint a rendezvény közös szervezése is jó példa arra, hogy a vállalati kérdésekben a különböző partnerek együttműködve, hálózatként tudják segíteni a cégeket. Megnyitójában kiemelte az Enterprise Europe Network nemzetközi kapcsolatépítő tevékenységét, és a határmenti magyar-szerb projekteket ahol szintén fontos hangsúlyt kapnak a fenntartható energetikai megoldások.

Az ArchEnerg Klaszter társelnöke Lakatosné dr. Nemes Sarolta arról számolt be, hogy egyre intenzívebben vesznek rész a külföldi kapcsolatok építésében, hangsúlyozva a nyitást India, Üzbegisztán és Kirgizisztán irányába, illetve a hatékony együttműködést a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségével.

A plenáris szekció további felszólalói Milan Stojanov, a Vajdasági Kereskedelmi és Iparkamara elnöki kabinetvezetője, Zavargó Zoltán, az ENEF Klaster („Energiahatékonysági Klaszter Egyesület) elnöke, és Lőrincze Péter, a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DCCF) főtitkára a közös eredményeket emelték ki, megerősítve a vállalkozásokat abban, hogy a jövőben is hasonló rendezvényekkel segítik a cégek fejlődését.

A köszöntőket követően a témában érintett szerb cégek mutatták be tevékenységüket, így kondenzációs-, ipari hőszivattyúk, valamint nagyhatékonyságú biomassza tüzelésű kazánok gyártóival, illetve napelemes technológiával és élelmiszer csomagolás eltávolítására alkalmas gépekkel foglalkozó cégekkel is megismerkedhettek a részvevő magyar vállalkozások.

A program részeként a tapasztalatcsere, a piacbővítés, valamint a közös projekt- és befektetési lehetőségek feltérképezésének elősegítéséért, az eseményhez csatlakozó mintegy 20 cég és szervezet kétoldalú üzletember-találkozó keretében személyes tárgyalásokat is folytatott.

Galéria