Különadók, reklámadó, kétféle üzemanyagár

A csütörtöki kormányinfón új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Nyolcszázmilliárd forintot vár a kormány a különadóktól, változik a tankolás rendje a magyarországi kutakon, és visszahozzák a reklámadót is.

Bejelentették, hogy péntektől csak magyar forgalmirendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni a benzinkutakon, a külföldiek csak teljesáron tehetik meg ezt. Megerősítették, hogy a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz áll rendelkezésre családtámogatásra, mint az előző éviben. Minden árstopról külön-külön döntenek majd, méghozzá június közepéig. A benzinárstop július elsejéig van érvényben, ahogy az élelmiszerek hatósági ára is.

Nagy Márton a bank, biztosító, energia, kiskereskedelmi, telekommunikációs szektort, valamint a légitársaságokat és gyógyszerforgalmazókat érintő különadókról elmondta, hogy ezeket a jelenlegi ágazati különadók felett vetik ki. A bankszektorban a növekvő infláció és kamatok miatt a felgyülemlett likviditásra 0,3 százalékot fizetnek, eszközoldalon ezt közel hét százalékon ki tudják helyezni. Szerinte a biztosítóknál emelkedik az öngondoskodás igénye, az infláció emelkedése miatt közel húsz százalékkal fognak a biztosítói díjbevételek nőni idén. A kiskereskedelemben a legnagyobb árbevételű vállalatoknál magasabb, a közepes bevételűeknél alacsonyabb, a legalacsonyabb bevételű cégeknél pedig nem lesz magasabb a különadó. Hozzátette: egyelőre két évre tervezik fenntartani az extraprofitadót.

Elhangzott az is, hogy az extraprofitadón túl is lesz százmilliárd forint körüli bevétel kisebb tételekből a létrehozott alapoknak. idesorolták a a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának emelését, emelkedhet a népegészségügyi adó, és változik a cégautók adózása.
A honvédelmi alapba befolyó összeget kifejezetten a haderő fejlesztésére, tehát nem a Honvédelmi Minisztérium mindennapi működésére költik- mondta el Gulyás Gergely.