Külföldi munkavégzés a járványhelyzet idején is

A pandémiás helyzet miatt az elmúlt bő egy évben megnövekedett számban érkeznek határátlépéssel kapcsolatos vállalkozói kérdések a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Netwok dél-alföldi irodájához. A cégek komplex kérdéseire - a hálózat kapcsolatai révén - az adott ország különböző hivatalos szervezeteivel egyeztetve, naprakész információkkal segítjük a külpiaci tevékenységet.

Áprilisban a szegedi székhelyű Schlosser-Mester Kft. kereste fel irodánkat. A társaság a többi között acél- és alumínium nyílászárók, automata ajtókkal ellátott portálok, szélfogók, függönyfalak, télikertek, tetők gyártásával és szerelésével foglalkozik, és az egyik romániai partnerének szerette volna kiszállítani, majd saját munkatársaival installálni az egyedi megrendelésre legyártott üvegfalat. A kiutazással kapcsolatban kérdések merültek fel a Covid-19 járvány miatt életbe lépett rendkívüli szabályozásra, az alkalmazottak több napos kint tartózkodására, a szükséges dokumentumokra, majd a kollégák visszatérésével kapcsolatos kötelezettségekre vonatkozóan. Az Enterprise Europe Network szegedi tanácsadója a hiteles tájékoztatás érdekében megkereste többek között a hálózat sepsiszentgyörgyi munkatársát, rajtuk keresztül a romániai Közegészségügyi Igazgatóságot, a Konzuli Szolgálatot, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozatát, valamint a határrendészetet. A különböző forrásokból érkező információk alapján a vállalkozásnak részletes útmutatást tudtunk adni mindkét ország hatályos rendelkezéseivel kapcsolatban. Tájékoztattuk a céget a Románia területére történő belépés szabályairól és a karantén alóli mentesség feltételeiről, az üzleti utazáshoz szükséges dokumentumokról, és arról is, hogy milyen igazolások szükségesek ahhoz, hogy a feladatok elvégzése után karantén nélkül térhessenek vissza Magyarországra a munkatársak.

A kapott tájékoztatásnak köszönhetően a Schlosser-Mester Kft. a román partner Csíkszereda melletti telephelyére sikeresen kiszállította a megrendelt termékeket és időben elvégezte a szerelési munkákat. A vállalkozás alkalmazottai problémamentesen, többletköltségek és késések nélkül utazhattak; a cég mindezekkel növelni tudta elégedett ügyfeleinek és referenciáinak számát.

Hasonló kérdésekben díjmentes tanácsadásunkkal továbbra is várjuk a külpiacra szállító cégek érdeklődését az eenszeged@csmkik.hu  címen. Szolgáltatásainkról az Enterprise Europe Network dél-alföldi irodájának honlapján talál bővebb információt.