Koronavírus: Szigorú korlátozások jönnek hétfőtől

Minden üzletnek be kell zárnia az élelmiszerboltokon, a patikákon, a drogériákon és a benzinkutakon kívül március 8-tól március 22-ig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. További járványügyi intézkedés, hogy szintén március 8-tól április 7-ig, a tavaszi szünet végéig az óvodák és az általános iskolák is zárva lesznek, emellett a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

A munkáltatókat arra kérik, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik feladataikat otthonról is el tudják látni, rendeljék el a távoli munkavégzést. Kiemelten fontos ez azoknak a munkavállalóknak az esetében, ahol a gyerekek napközbeni felügyeletét is meg kell oldani.

A most bezáró üzletek megsegítésére kiterjesztik a vendéglátó- és szállodaiparban már működő bértámogatásokat a március 8. és március 22. közötti időszakra.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy a konditermeknek is be kell zárniuk, kizárólag az igazolt sportolók edzései és versenyei tarthatók meg, zárt kapuk mögött. Nyitva maradnak a parkok, arborétumok. Szabadtéren pedig csak a 1,5 méteres biztonsági távolság mellett végezhető sporttevékenységek az engedélyezettek. 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány két napon át értékelte a legújabb járványügyi adatokat és szakértői véleményeket, ezek alapján hozták meg a döntéseket, de folyamatban lévő kormányülésen további szigorításokat vezethetnek be, melyekről legkésőbb Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel ad tájékoztatást a Kossuth Rádióban. A szigorítások célja, hogy megelőzzék az új vírusmutációk által okozott harmadik hullám erősödését. A mostani változások bevezetésével pedig a mihamarabbi újranyitást, újraindulást szeretnék elérni.