Kormányinfó: árstop, kkv-k támogatása és lakossági rezsicsökkentés

Összegyűjtöttük a 2023.04.06-i Kormányinfó legfontosabb, a gazdaságot érintő bejelentéseit. Ezek alább olvashatók:

  • A lakossági rezsicsökkentést fenntartják.
  • A kis-és közepes vállalkozások megsegítése értelmében a kormány lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződéseket kössenek meg.
  • Az árrazziák alatt eddig összesen 330 millió forintnyi bírságot szabtak ki, az ellenőrzések folytatódnak. Még ebben a hónapban dönt a kormány az árstopok meghosszabbításáról.

Lakossági rezsicsökkentés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány szerdán hosszan foglalkozott az energetikai helyzetértékeléssel. Egyértelműen megállapította, hogy az idei évi költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint fenn tudják tartani. Az átlagfogyasztásig semmilyen változás nem következik be az árban – mondta a politikus.

A kis-és közepes vállalkozások megsegítése

A miniszter kifejtette, az energiaárak megnövekedése komoly nehézséget jelent a gazdaságnak ugyanakkor a kis-és közepes vállalkozások megsegítése érdekében a kormány lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződéseket kössenek meg, összességében 14 ezer ügyfélnek segítenek, amelyek vállalkozások, kisebb önkormányzatok.

Az árrazziák alatt eddig több mint 330 millió forintnyi bírságot szabtak ki, az ellenőrzések folytatódnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a január 23-29-e között lezajlott „árstoprazzia” eredményeit ismertette, amely 468 üzletet érintett. Az ellenőrzés alapján 334 eljárást indítottak. Ebből 83 esetben megszűnt az ellenőrzés, ugyanakkor 179 esetben már meg is állapították a jogsértést és a bírságokat is kiszabták. A kormányszóvivő közölte, hogy ez összesen 333 millió 300 ezer forintot jelent. Üzletenként átlagosan 2-3 esetben történt jogsértés. A 179 ügyben 430 jogsértést állapítottak meg. 72 olyan eljárás van, ahol még nem értek az ellenőrzések végére, de feltehetően ezek az eljárások is komoly bírsággal fognak végződni. Az ellenőrzések húsvétkor is folytatódnak, több mint 1500 új ellenőrzés volt január óta. Gulyás Gergely miniszter azt is elárulta, hogy a kormány még ebben a hónapban dönt az árstopok meghosszabbításáról.