Könnyebbség vagy nehezítés az áfadigitalizáció? Czöndör Szabolcs elárulta

Az áfarés, a manuális munkavégzés és az adminisztrációs költségek csökkentése, valamint a hatékonyság növelése – ezt a célt szolgálja a januártól bevezetett áfadigitalizáció, amiről Czöndör Szabolcs, a PwC Magyarország szakértője tartott előadást a vármegyében három helyszínen – Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Szentesen – júniusban. Vásárhelyen és Szentesen az elektronikus számlázásra is kiterjedt a szakértő előadása.

Czöndör Szabolcs elmondta, az áfadigitalizáció által egyre inkább felértékelődnek az adatok, az átláthatóság pedig növekedni fog, ugyanakkor egyre nagyobb szükség lesz az informatikai tudásra, valamint a mesterséges intelligencia ismeretére is. Az új csatornák megjelenésével több és célzottabb adóhivatali kommunnikáció valósulhat meg, de jogszabályi változásokra is számítani kell, így például bővülnek a technikai követelmények, és növekednek a Jogszabályi megfelelés követelményei is.

Kiderült, az áfadigitalizáció része a bevallás kiajánlás is, mellyel sokkal gyorsabb lehet a bevallás beadása, nincs szükség az M-lap kitöltésére és az adóhivatali adatok összevetése is sokkal könnyebb általa, de csakis könnyen átlátható bizonylat mennyiségnél. Fontos, hogy az eÁFA nem átveszi az adóbevallási folyamatot, hanem támogatja azt.

De mindenképp előnyt jelent a vállalkozások számára, hogy az eÁfa által az áfaanalitikát nem kéri az adóhivatal, az adóhivatali adatokkal való validáció még a bevallás benyújtását megelőzően megtörténik, az adatok megfelelőségét kikényszeríti a rendszer, valamint fennáll a teljes áfabevallási folyamat digitalizálásának lehetősége is.

Czöndör Szabolcs előadásában kitért többek közt a 2024-es áfabevallási lehetőségekre, praktikus információkat osztott meg az eÁfa rendszer működése kapcsán, ismertette a rendszer jelenlegi nehézségeit, gyakorlati tudnivalókat osztott meg az eÁfa webfelület működéséről és az eÁfa M2M rendszer használatáról is szót ejtett. Az előadások végén konzultációra is lehetősége volt a jelenlévőknek.

 

Az eseményeket a Vállalkozásfejlesztési projekt (VF/44/5/2023) finanszírozásával valósítottuk meg.