Komplex szakmai vizsgákat érintő rendkívüli szabályok

2020. április 24-én jelent meg az ITM egyedi miniszteri határozata a komplex szakmai vizsgák megszervezésének és lebonyolításának rendjéről, mely a 2019/2020-as tanév május-júniusi vizsgaidőszakát érinti.

Főbb változások a következők:

Pontosan meghatározza a tanuló vizsgára bocsáthatóságának feltételeit, melyek között szerepel a gyakorlati követelmények legalább 60%-ának a teljesítése; illetve az, hogy a vizsgára bocsátás feltételeként előírt egyéb feltételek teljesítését igazoló okirat (például a nyelvvizsga-bizonyítvány, valamint vezetői engedély) bemutatása nem kötelező, sikeres vizsga esetén a bizonyítványt ezeknek a hiányában is ki kell állítani.

A határozat kizárólag az írásbeli és a gyakorlati vizsgatevékenység megszervezését engedélyezi. Ha a vizsga egyébként szóbeli vizsgatevékenységet is tartalmaz, a vizsga végeredményét a szóbeli vizsgatevékenység eredménye nélkül kell a megengedett vizsgatevékenységek egymáshoz viszonyított súlyozásának megfelelően megállapítani.

A vizsgabizottság a vizsgaelnökből és egy tagból áll. A vizsgabizottság munkájában nem vehet részt az, aki a 65. életévét betöltötte. A vizsgabizottság elnökét és tagját a vizsgaszervező kéri fel és bízza meg.

A határozat általánosan és vizsgatevékenységenként is szabályozza a megfelelő biztonsági, és higiéniai előírásokat, mint a védőtávolság tartása, maszk és gumikesztyű használata.

A határozatot teljes terjedelmében a www.nive.hu oldalon, vagy ezen linken olvashatják el.