A kormány 6 intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

Az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytatott a kormány a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel – jelentette be György László államtitkár közösségi oldalán. Mint írta, egyetértettek abban, hogy a családokat meg kell védeni az áremelkedéstől, mint ahogy abban is, hogy május 15-éig fenntartjuk a benzinárstopot, vagyis 480 Ft marad a benzin és a gázolaj ára a benzinkutakon.

Hozzátette, a kormány megismerte és megértette a kisbenzinkutak helyzetét az alábbi hat, gyors intézkedést hozta megsegítésükre:
• Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
• Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
• A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
• A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
• 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
• A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)