Good Clothes, Fair Pay

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Good Clothes, Fair Pay” (Jó ruhák, tisztességes fizetés) elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés felszólítja a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan jogszabályra, amely előírja a ruha- és cipőipari vállalatok számára, hogy vállalati átvilágítás keretében vizsgálják meg az ellátási láncaikon belül fizetett munkabéreket. A szervezők az átvilágítási gyakorlat hat célkitűzését sorolják fel, többek között az alábbiakat: az emberi jogokra gyakorolt káros hatások feltárása, megelőzése és mérséklése, a szegénység csökkentése az EU-ban és világszerte, kiemelt figyelmet fordítva a nők, a migránsok és a bizonytalan szerződéssel rendelkező munkavállalók körülményeire, valamint a gyermekmunka elleni küzdelem szükségességére, a tisztességtelen piaci gyakorlatok tilalma, a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása, valamint a ruha- és cipőipari vállalkozások átláthatóságának és elszámoltathatóságának javítása.

Mivel ez az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a Bizottság úgy ítéli meg, hogy jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Következő lépések

A mai nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek 6 hónap áll rendelkezésükre, hogy elindítsák az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, és a döntését indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, s ezáltal olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. A kezdeményezés hivatalosan 2012 áprilisában indult útjára. Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és legalább hét uniós tagállamból származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot, hogy jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken. Az elfogadhatóság feltételei a következők: (1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és (3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta a Bizottsághoz 114 kérelem érkezett, amelyek közül 90 elfogadhatónak és így nyilvántartásba vételre alkalmasnak bizonyult.


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. június 1.