Fontos tudnivalók az adóbevallások elkészítéséhez

Nemcsak a 2024-es adócsomag részletes, több helyszínes bemutatásával, hanem adóbevallási taájékoztatóval is segítette kamaránk a vállalkozókat. Február 8-án délelőtt ugyanis dr. Bálint Dániel, a NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság ÜCC osztályának vezetője az egyéni vállalkozói bevallásokkal kapcsolatos változásokról és a bevallások benyújtásához szükséges gyakorlati tudnivalókról számolt be a jelenlévőknek, akiknek a szakember bemutatta az átalányadózók bevallásával, a 08-as és az 58-as bevallásokkal és a szüneteléssel kapcsolatos gyakori hibákat és jó gyakorlatokat is.

Dr. Bálint Dániel közölte, az átalányadózók számára 2022-ben létrehozott online felületet 2023-ban kibővítették, így már a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választók is használni tudják a kérdezz-felelek típusú felületet, mely egyelőre alapesetekre alkalmazható. Kiderült, kezd népszerűvé válni az oldal a vállalkozók körében, a tavaly benyújtott bevallások több mint 6 százalékát a "Varázsló"-n keresztül adták be az egyéni vállalkozók, akik számára nagy segítséget jelenthet az oldal a 2358-as bevallás elkészítésében. A szakember kitért arra is, hogy tavaly óta már nem havi, hanem negyedéves bevallást kell kitölteniük, ehhez új AT-lapokat hozott létre a NAV, így havi bontásban látható, hogy milyen járulék- és szochofizetés terheli az adózót.

Az osztályvezető szerint érdemes az NY-es lapot is a Varázslóban kitölteni, hiszen ha valaki nem így jár el, akkor magának kell számolgatnia manuálisan, hogy mikor lép át az adóköteles tartományba. Rámutatott, 2024-ben 1.600.800 forint az egyéni vállalkozók adómentes kerete átalányadózás esetén.

Szó volt a göngyölítéses szabályról is, melyet az elhangzottak szerint akkor is alkalmazni kell, ha év közben munkavégzés jelleget vált az átalányadózó. Kiderült, a göngyölített járulékalap határozza meg a családi adókedvezmény mértékét, janurtól a járulékalap egy hónapra jutó összege vehető igénybe.

Dr. Bálint Dániel elmondta, ha szüneteléssel érintett valaki, akkor nem kell beadnia az 58-as bevallást abban az esetben, ha a teljes negyedévben szünetelt. A járulékfizetés alól pedig csakis akkor mentesülhet az átalányadózó, ha teljes hóbnapban szünetelt. Így például ha fél hónapot táppénzen töltött, majd a másik fél hónapban szünetelt, akkor nem mentesül a teljes járulékfizetési kötelezettség alól.

Az egyéb formában működő vállalkozásokra is kitért röviden a NAV szakembere, aki például közölte azt, hogy a KATA-bevallásoknál megmaradt az S jelölés, melynek van létjogosultsága, hiszen segít meghatározni a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok számát. Az őstermelőkre vonatkozóan jelezte, ha minimálbér alapján adóznak, akkor a megemelt minimálbért csakis december tekintetében kell figyelembe venniük a bevallás elkészítésekor.

Szóba került még az eÁFA, amit az előadó szerint érdemes használni, számos előnnyel jár az adózó számára, valamint a megújult eSzja portálról is szó esett, hiszen felhasználóbarátabb lett, például új mezőket hoztak létre azoknak, akik ingatlaneladásból szereztek bevételt, így könnyebben kiszámolható számukra a jövedelem és az adó mértéke.

Galéria