Folyamatfejlesztés vagy technológiai újítás

Saját technológiai folyamatok részletes megismerése, feltérképezése és az abban rejlő lehetőségek kiaknázása után érdemes egy beruházással, gépvásárlással új technológiát bevezetni - jutottak közös megállapításra a Dél-alföldi technológiaváltók üzleti közösségének résztvevői a negyedik klubtalálkozón, április 21-én. 

Szakmai előadónk Katona László a Leanadat Kft. ügyvezetőjének megfogalmazásában a lean menedzsment így értelmezhető: „A lean menedzsment és a lean vállalatszemlélet célja az értékteremtő tevékenységek áramlását akadályozó tényezők láthatóvá tétele és azok minél tökéletesebb lebontása”

Előadásának egyik többeket meglepő tényszerű adata, a Modern Mintaüzem Program felmérés szerint egy átlagos munkaszervezésű termelési folyamat teljes átfutási idejének ritkán több, mint 5% százalékát töltik ki a tisztán értékteremtő műveletek, amiért a vevő fizet.

A megjelent vállalkozások közösen értelmezték a felvezetőben elhangzottakat, majd saját tevékenységükre vetítve csoportokban dolgozva határozták meg cégükre vonatkoztatva, hogy mikor van létjogosultsága a folyamatfejlesztésnek és mikor egy beruházásnak. Egy nagyobb gépvásárlás, beruházás meglévő technológia esetén – amit egyébként a pályázati rendszer támogat - átgondolatlanul, alapos előkészítés nélkül, akár veszteséget okozhat és nem hozza meg a várt eredményt.

Kérdések merültek fel a résztvevőkben, hogy a lean módszer milyen területeken alkalmazható igazán, egyedi gyártás esetén hogyan értelmezhető. Mennyi energiát fektet egy-egy vállalkozás az ajánlatadásba, milyen arányban lesz megrendelés, üzletkötés ezekből az ajánlatokból, ez mennyi mérnökórát jelent a cégnél, és hogyan mérhető? Az esemény izgalmas beszélgetésekkel, tapasztalatok megosztásával zárult.

Az eseményt az Ipar és az Üzlet 4.0 témakörében felmerülő vállalati problémákra alapozva szerveztük, a RILIAM I-4.0 projekt (HUSRB/1903/43/0051) keretében.

  

Galéria