Fókuszban az üzleti partnerség – 2025 a tudomány és az innováció török-magyar éve lesz

Száz évvel ezelőtt, 1923. december 18-án írta alá baráti szerződését Magyarország és Törökország, ezzel megalapozva a két ország közti diplomáciai kapcsolatot. Éppen ezért a 2024-es év Törökország és Magyarország kölcsönös kulturális éve, melynek során a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok ápolása, magasabb szintre emelése is nagy hangsúlyt kap. Ebből eredően február elsején Török-Magyar Üzleti Fórumot szervezett Szegeden a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) az Enterprise Europe Network hálózattal és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségével közösen.

A megjelenteket dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, a kereskedelemnek és az iparnak hangsúlyos szerepe van az országok fejlődésében, gazdasági fellendülésében, azonban ehhez szükség van a más országgal való közös gondolkodásra és partnerségre.

– Ezért szerveztük meg a mai találkozót, melynek célja az általános üzleti kapcsolatok fejlesztése mellett a két ország vállalkozói közötti gazdasági együttműködési lehetőségek feltérképezése, valamint a török üzleti környezet bemutatása. De a 100 éves évforduló apropóján szenteljük hagyományos üzleti estünket is idén, február 17-én a török kapcsolatoknak és kultúrának – emelte ki.

A CSKIK elnöke kitért arra is, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei cégek számára óriási lehetőség, hogy a kamara olyan rendezvényeket szervez, amelyeken a vállalkozók találkozhatnak, tapasztalatokat cserélhetnek, információt gyűjthetnek, egymástól tanulhatnak. Minden vállalkozásnak lépnie kell a termelékenység növelésében, ehhez nyújt kézzelfogható segítséget a gazdasági önkormányzat. Dr. Kőkuti Attila szólt a vármegyei cégek helyzetéről is, valamint a BYD-beruházásról is szót ejtett.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD úgy döntött, hogy a kiváló egyetemmel rendelkező Szegeden építi meg első európai gyártóüzemét, ezzel pedig városunkban valósulhat meg a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása. Csongrád-Csanád vármegye a korábbi beruházási hullámból ez idáig kimaradt, és így nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy Szeged az egészséges gazdasági egyensúly megteremtése érdekében ipari lábat is növeszt – mutatott rá.

A fórumon jelen volt Gülşen KARANİS EKŞİOĞLU, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségének nagykövete is, aki arról beszélt, hogy decemberben nagyon fontos és történelmi mérföldkövet hagytak maguk mögött a török-magyar kapcsolatokban, ugyanis a megerősített stratégiai partnerség szintjére emelték a két ország kapcsolatát.

– A Magyarországgal való gazdasági és kereskedelmi együttműködésünk kapcsolataink egyik fontos dimenzióját képezi. Minden évben egyre közelebb kerülünk az elnökünk és Orbán Viktor miniszterelnök által kitűzött 6 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelmi célhoz. 2023-ban megközelítőleg 15 százalékos növekedéssel elértük a 4 milliárd dolláros szintet – jegyezte meg.

A nagykövet elmondta, napról napra növekszik a Magyarországon befektető vállalataik száma, csak az elmúlt két hétben három fontos vállalat magyarországi beruházásának megnyitó ünnepségén vett részt. Közölte, 2025 a tudomány és az innováció török-magyar éve lesz, hozzájárulva ezzel a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködéshez, valamint ahhoz, hogy közelebb hozzák a vállalatokat egymáshoz.

Hazánkban 25 éve működik a Magyar-Török Kereskedelmi Kamara, vagyis a TURKCHAM, mely stabilan működő, különböző területeken tevékenykedő vállalkozásokkal büszkélkedhet, és amely szintén képviseltette magát a csütörtöki programon. A kamara főtitkára, Mustafa SEZEN többek közt arról beszélt Szegeden, hogy a jövőben is hozzájárulnak majd a két ország közötti kereskedelmi fejlődéshez, hiszen ez mindkét fél számára nagy jelentőséggel bír. Törökország számára az európai piac felé való nyitásban, Magyarország számára pedig a közel-keleti és afrikai piacok felé történő nyitásban – részletezte.

A csütörtöki programon nemcsak előadások, beszámolók voltak a hazai és török gazdasági helyzetet illetően, hanem a jelenlévő magyar és török vállalkozóknak lehetősége nyílt arra is, hogy kétoldalú üzleti megbeszéléseket folytassanak fejlődésük, terjeszkedésük és termelékenységük növelése érdekében.

Az Enterprise Europe Network keretében a „Hungarian Consortium for Enterprises” c. projekt megvalósulását az Európai Bizottság és a Miniszterelnökség Területfejlesztési Parlamenti Államtitkársága támogatja.

Galéria