Fenntartható közlekedési eszközöket vetnének be a munkába járáshoz

Március 27-én tartotta meg következő eseményét a kamara Kommunikációs és Reklámklubja. A téma az volt, hogy miként lehet fokozni a helyi gazdaság versenyképességét a fenntartható közlekedési eszközök népszerűsítése által. Mivel a közelmúltban Algyőn mérték fel a közlekedési szokásokat, ezért a jelenlévők a Tisza-parti község példáján keresztül vitatták meg azt, hogy miként lehetne összehangoltabb a munkába járás és a környezetbarát közlekedési eszközök kapcsolata.

Dr. Füzesy István, Algyő alpolgármestere elmondta, a felmérés szerint egyre többen használnak kerékpárt és rollert a munkába járáshoz, valamint a tramtrain is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint a telített kerékpáros- és autóparkolók. De még van tennivaló, hiszen a korábbiaktól eltérően ma már dugók alakulnak ki a reggeli és a késő délutáni órákban is a községben, pedig ez nem volt ott jellemző. Ráadásul azok a válaszadók, akik azt jelezték, hogy autóval közlekednek, a kérdőívben azt válaszolták, hogy leginkább egyedül ülnek a járműben. Jellemzően háztartásonként 2 autó van Algyőn, de azoknál a lakosoknál, akik saját vállalkozást működtetbnek, előfordul a 3 gépjármű is.

A visszajelzések szerint többen hajlandóak lennének az autót környezetbarát közlekedési eszközre cserélni, de befolyásoló tényező ebben számukra az időjárás, a teendőik mennyisége és a rendelkezésre álló idejük is. Egyébként kerékpárra és tramtrainra váltanának a legtöbben, utóbbi esetében azonban nem szerencsés, hogy akár 2 kilométert is meg kell tenniük a vasútvillamos megállójáig. Éppen ezért az önkormányzat szerint érdemes lenne egy ráhordási megoldást kieszközölni, valamint biztonságosabbá tenni a 47-es számú főúton való átkelést. Utóbbi érdekében kezdeményezik a főút és a Téglás utca találkozásában lévő körforgalomnál egy aluljáró kialakítását. Emellett úgy vélik, jó lenne, ha a JURA Ipari Parknál is lenne megállója a tramtrainnak, mert úgy sok munkavállaló autó helyett a vasútvillamost választaná.

A szerdai találkozón szóba került az is, hogy a munkavállalók esetében érdemes lenne telekocsikat indítani, például a két ipari parkban dolgozók számára, így jelentősen csökkene az autós forgalom.

Kiderült, a válaszadók szerint fontos lenne Algyő kerékpárút-hálózatának fejlesztése is ahhoz, hogy többen letegyék az autót, továbbá még több kerékpártárolót és kerékpáros szervizpontot szeretnének a helyiek, valamint azt, hogy a munkahelyeken legyen lehetőség tusolásra és átöltözésre, többek közt arra az esetre, ha leizzadnának munkába menet. Mindemellett az elektromos töltőpontok kialakítására is javaslatot tettek az algyőiek.

A dr. Füzesy István által elmondottakat a találkozó résztvevői érdekesnek találták, szerintük érdemes lenne a kérdőívezés eredményéről beszámolni az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, majd az Algyőn kialakított modellt később a városokba is átültetni.