Ezek a legújabb adókönnyítések

Megjelent  kormányrendelet, ami többek között 15,5%-ra csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét,  és szeptember 30-ra halasztja a beszámolók, bevallások beadását és a kapcsolódó adók megfizetését.

A Kormány 140/2020. Korm. rendelete a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről április 21-én jelent meg, melynek értelmében az alábbi lényeges változások kerülnek bevezetésre több ütemben:

2020. április 22-től hatályos rendelkezések:

  • A beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat (például a társasági adó-, a kisvállalati adó és a helyi iparűzési adóbevallást) szeptember 30-ig elküldeni. Az adót megfizetni is eddig az időpontig kell. Ezek a szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak.
  • A fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak a munkavállalók az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-jétől a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forintot jelent. A munkáltató kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyezi, hogy ezt is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen a vállalkozásnak megfizetnie.
  • A SZÉP-kártya juttatásként kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódik: a rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra nő. A SZÉP-kártyára utalt összeg után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni 2020. június 30-ig, így az adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken.
  • A közúti szállítóknak az ekáer bejelentéseik után nem kell kockázati biztosítékot fizetniük, a korábban befizetett biztosítékot pedig visszakapják. 
  • Felülvizsgálati moratórium kerül bevezetésre az online pénztárgépekre és az automatákra. Az online pénztárgépek esetében szoftver-felülvizsgálatot és szervizes helyszíni vizsgálatot  elegendő a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 120 napon belül elvégeztetni.
  • A koronavírus-járvány miatt bajba jutottak speciális, ingyenes fizetéskönnyítést vehetnek igénybe. A kedvezmény kérelemre indul, amelyet a hatóság 15 napon belül bírál el. A kérelem illetékmentes, és legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napon nyújtható be. Az igénybevételhez elegendő, ha a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A 12 havi részletfizetés vagy a hathavi pótlékmentes fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és 5 millió forintos tartozásig vehető igénybe. A  munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény.


2020. április 26-tól hatályos rendelkezések:

  • A turisztikai ágazat számára további adóintézkedéseket vezetett be a rendelet, amelyek értelmében a vendégeknek idén december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót.


2020. július 1-jétől haályos rendelkezések:

  • Két százalékponttal – 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális  hozzájárulási adó mértéke.


2021. január 1-jétől hatályos rendelkezésel:

  • A kisvállalati adó kulcsa egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken.

Az intézkedéseket tartalmazó jogszabály ITT érhető el.