Európa jövője: a változások ígéretével zárult a konferencia

A konferencia zárójelentésének kézhezvételekor az Uniós intézmények elnökei ígéretet tettek arra, hogy figyelembe veszik a civilek elképzeléseit a jövő Uniójával kapcsolatban.

A konferencia április 30-i plenáris ülésén elfogadott 49 javaslatot és több mint 300 intézkedést tartalmazó jelentését május 9-én, az Európa-napon mutatták be a strasbourgi záróeseményen.

Az ünnepségen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint az Európai Tanácsot képviselő francia elnök, Emmanuel Macron elismerte, hogy a legambiciózusabb javaslatok egy része szükségessé teszi az EU-szerződések módosítását.

„Az európai integráció újabb meghatározó pillanatához érkeztünk, és egyetlen változtatási javaslatot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Bármilyen folyamatra is van szükség ahhoz, hogy eljussunk odáig” – mondta Metsola.

A képviselők már május 4-én elfogadott állásfoglalásukban kérték a szerződésmódosítási eljárás elindítását.

Különbség van aközött, amit az emberek elvárnak, és aközött, amit Európa jelenleg képes nyújtani. Éppen ezért van szükségünk egy egyezményre. Vannak olyan problémák, amelyekkel egyszerűen nem várhatunk” – tette hozzá Metsola.

Az út előre

Emmanuel Macron francia elnök, akinek országa jelenleg az Európai Tanács soros elnöke kijelentette, hogy a szerződések megreformálása lehetővé tenné az EU számára, hogy „legitimálja a konferencia által elindított demokratikus ellenőrzést”. A Tanácsban a minősített többséggel, nem pedig egyhangú döntéshozatal mellett szólalt fel.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy a polgárok ajánlásai alapján új javaslatokat dolgoz ki, melyeket szeptemberben, az Európai Unió helyzetéről szóló éves beszéde alatt ismertet. Hangsúlyozva, hogy a polgárok által javasolt számos intézkedést a jelenlegi szerződések keretein belül is meg lehet valósítani.

A rendezvényen többen is arra szólítottak, hogy módot kell találni a polgárok közvetlen és tartós bevonására az uniós döntéshozatalba.

„Szilárd meggyőződésem, hogy a választásokon túl is intézményesítenünk kell a polgárok közvetlen részvételét a társadalom megosztottságának ellensúlyozása érdekébent” – mondta Guy Verhofstadt, a konferencia társelnöke.

Ukrajna

Az uniós intézmények elnökei kiemelték, hogy az EU reformjának szükségessége még nyilvánvalóbbá vált az Ukrajna elleni orosz háborúval.

A világ most „veszélyesebb hely”, és „Európa szerepe megváltozott” – mondta Metsola. „Európa jövője Ukrajna jövőjéhez kötődik. A fenyegetés, amellyel szembesülünk, valós. A kudarc ára pedig óriási” – tette hozzá.

A civilek ajánlásai

A jelentés a konferencia digitális platformján benyújtott ötleteken, valamint az európai és nemzeti polgári vitacsoportok ajánlásain alapul.

A javaslatok között szerepel az Európai Parlament jogalkotási kezdeményezési jogának megadása, az uniós polgárok egészségügyi ellátáshoz való jogának megteremtése, az elmozdulás a megújuló energiaforrások felé, valamint a környezeti, digitális és környezetvédelmi oktatás javítása.

A konferencia többnyelvű digitális platformján több mint 43 000 hozzászólást rögzítettek.

A konferencia zárójelentése itt érhető el.


Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, 2022. május 12.