Energiaárak - az Európai Parlament álláspontja

Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja és az Unió fosszilis energiaellátásának fegyverként való felhasználása drámaian súlyosbította az energiapiac már egyébként is meglévő instabilitását, és folyamatosan emelkedő energiaárakat és a megélhetési költségekkel kapcsolatos válságot okozott, mondják a képviselők egy szerdán elfogadott állásfoglalásban. Figyelmeztetik a tagállamokat, hogy azokat a fogyasztókat, akik nem tudják kifizetni a növekvő energiaszámláikat, ne kapcsolják le az energiaszolgáltatásról, és a számláikat és az albérletet kifizetni nem tudó, rászoruló háztartások kilakoltatását is el kell kerülni. A fogyasztókat jobban meg kell óvni a rögzített árú szerződések felfüggesztésével vagy visszavonásával szemben, és meg kell akadályozni, hogy aránytalanul magas összegű előleget fizessenek a gázért és a villamos energiáért.

Kivételes időkben kivételes vészhelyzeti intézkedésekre van szükség, mondják a képviselők. A tagállamoknak továbbra is közösen és egységesen kell fellépniük. Az uniós szinten elfogadott kezdeményezéseknek pedig továbbra is teljes mértéken összhangban kell lennie az Unió hosszú távú klímavédelmi céljaival.

A tagállamok esetében megosztó egyoldalú fellépések helyett példa nélküli szolidaritásra és közös válaszra van szükség, szögezik le a képviselők.

A váratlan nyereség megadóztatása és a csövön érkező földgáz megfelelő árplafonja

A váratlan nyereségből hasznot húzó energiaipari vállalatoknak hozzá kell járulniuk a válság negatív hatásainak enyhítéséhez, mondják a képviselők. Az Európai Parlament elvben üdvözli azt a tanácsi megállapodást, hogy ideiglenes vészhelyzeti plafont állapítanak meg az inframarginális termelési technológiák (például megújulók, nukleáris technológia vagy lignit) felhasználásával történő villamosenergia-termelésből származó piaci bevételekre.

Az olaj-, földgáz- szén- és finomító vállalatok nyeresége fedezte szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban a képviselők megjegyzik, hogy előfordulhat, hogy a legnagyobb energiacégek közé tartozó pár vállalatnak nem kell megfizetnie a hozzájárulást. A képviselők ezért azt kérik, hogy azt úgy tervezzék meg, hogy kizárja az adóelkerülést. Felkérik a Bizottságot, hogy mérje fel, mekkora lehet a megfelelő nyereségráta, és tegyen további lépéseket az energiaválságon túlzottan nagyot nyerő vállalatok váratlan profitjának megadóztatására.

A Parlament arra is felkéri a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a vezetéken keresztül elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, és megjegyzi, hogy a közös uniós gázbeszerzési eszköztárat az importgáz árának leszorítása céljából frissíteni kell.

A váratlan nyereséggel a fogyasztóknak és a vállalatoknak kellene segíteni

A váratlan nyereségből származó bevételeknek a fogyasztók és a cégek, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások és a kis-és középvállalkozások javát kell szolgálniuk. Az adónak a megújuló energiákra, az energiahatékonyságra és az energetikai infrastruktúrára irányuló jelentős innovációval és beruházásokkal kell együttjárnia ahelyett, hogy a háztartásokat és a vállalatokat a támogatott energia intenzívebb használatára ösztönöznék.

A Parlament készen áll arra, hogy az energiapiac reformját célzó minden javaslatot megvizsgáljon és közben ellenőrizze, hogy az megfelelő árjelzést ad-e a villamosenergia-piacoknak a dekarbonizációba való beruházáshoz, biztonságos, megfizethető és tiszta energiát biztosít-e a lakosság és az ipar számára, és kezeli-e az aránytalan nyereségek kérdését. A Bizottságnak meg kellene vizsgálnia a villamosenergia-árak gázáraktól való függetlenítésének lehetőségét, vélik a képviselők.

A képviselők felszólítják a Bizottságot, hogy szorosan kövesse figyelemmel a karbonár labilitásához hozzájáruló pénzügyi szereplők tevékenységét, és az uniós ETS kibocsátási engedélyek piacán lépjen fel a spekulatív tőke befolyásának felszámolására.

A Parlament végül megismétli a 2022. májusi felszólítását az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimport azonnali és teljes embargójára, valamint az Északi Áramlat 1 és 2 teljes leállítására.

Az állásfoglalást kézfeltartás mellett fogadták el. A szeptember 13-i vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2022. október 6.