Elérhető az uniós oltási igazolás

Július elsejétől kell alkalmazni az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy az uniós polgároknak és az itt élőknek mostantól az egész EU-ban ki lehet állítani digitális Covid-igazolványokat, és ezeket ellenőrizni is lehet. A tanúsítványok kiállítását 21 uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein már a határidő előtt megkezdte, öt pedig most kezdi meg.

Az igazolványról szóló tárgyalások a Bizottság részéről Didier Reynders biztos vezetésével zajlottak, szoros együttműködésben Věra Jourová és Margarítisz Szhinász alelnökökkel, valamint Thierry Breton, Sztella Kiriakídisz és Ylva Johansson biztosokkal.

Az uniós digitális COVID-tanúsítvány alkalmazásának megkezdését Ursula von der Leyen elnök is üdvözölte:

„Az Európai Unió gondoskodik polgárairól. Az európai digitális COVID-igazolvány a nyitott és biztonságos Európa szimbóluma, amely óvatosan – a polgárok egészségének védelmét előtérbe helyezve – indul újra.

Márciusban megígértük, hogy a nyári szabadságolások idejére lesz egy olyan uniós rendszerünk, amely megkönnyíti a szabad és biztonságos utazást az EU-ban . Most már megerősíthetjük: az uniós digitális Covid-igazolvány rendszere működik.

Az uniós tagállamok túlnyomó többsége már csatlakozott a rendszerhez, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére. Máris több mint 200 millió igazolványt hoztak létre.

Ezzel is segítünk az európaiaknak visszaszerezni az általuk oly nagyra becsült és védelmezett szabadságot.”

Uniós digitális Covid-igazolvány

Az igazolvány célja az Unión belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-világjárvány alatt. Minden európai polgárnak joga van a szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is, a Covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, és segít mentesíteni birtokosát a karantén és a hasonló korlátozások alól.

Az uniós digitális Covid-igazolvány bárkinek kiállítható, és:

- kiterjed a Covid19-oltásra, tesztelésre és gyógyultságra,
- ingyenes és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll,
- digitális és papíralapú formában egyaránt létezik,
- biztonságos, és tartalmaz egy digitálisan aláírt QR-kódot.

Az új szabályok szerint a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Emellett a Bizottság vállalta, hogy 100 millió EUR-t mozgósít a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én terjesztette elő javaslatát az uniós Covid-igazolvány létrehozásáról, amelynek célja, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását. Május 20-án a társjogalkotók ideiglenes megállapodásra jutottak. Június 1-jén megkezdte működését a rendszerek technikai gerince, az uniós átjáró, amely lehetővé teszi a QR-kódok biztonsági jellemzőinek ellenőrzését. A július 1-jei határidőre mind a 30 EU- és EGT-ország csatlakozott az átjáróhoz. Az első tagállamok már június 1-jén megkezdték az igazolványok kiállítását; a július 1-jei határidőt összesen 21 ország előzte meg.

A június 14-i hivatalos aláírást követően a rendeletet június 15-én hirdették ki. Mától, július 1-jétől kell alkalmazni, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. július 1.