Elindult az Európai Innovációs Tanács

Az áttörést hozó innovációk fejlesztése és kiterjesztése érdekében az Európai Bizottság egy online rendezvényen elindította az Európai Innovációs Tanácsot (EIC), amelynek 2021–2027-es költségvetése folyó árakon több mint 10 milliárd EUR. A „Horizont 2020” keretprogram sikeres kísérleti programjára építő új EIC nemcsak a Horizont Európa újdonsága, hanem világszerte is egyedülálló: a kialakulóban lévő technológiákra irányuló kutatást egy akcelerátorprogrammal és egy külön erre a célra létrehozott tőkealappal, az Európai Innovációs Tanács alapjával ötvözi az innovatív induló vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) bővítése érdekében. Az EIC költségvetéséből mintegy 3 milliárd eurót fordítanak az EIC-alapra.

Ezen túlmenően a Bizottság közzéteszi az EIC első éves munkaprogramját, amely 2021-ben több mint 1,5 milliárd euró értékű finanszírozási lehetőséget nyit meg. Ezzel párhuzamosan mostantól lehet pályázni két díjra, nevezetesen a női innovátoroknak járó díjra és az Európa Innovációs Fővárosa díjra.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Most végre van egy olyan alapunk, amellyel támogahatjuk az áttörést jelentő innovációkat végrehajtó kis- és középvállalkozásokat, elősegíthejtük a saját tőkéhez való hozzáférést, valamint erősíthetjük az innovatív induló vállalkozásokat. Ez lehetővé teszi a kutatási eredmények üzleti átültetését, valamint a technológiai és innovációs áttörésekre vonatkozó elképzelések kidolgozását.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos elmondta: „Az Európai Innovációs Tanács Európa legambiciózusabb kezdeményezése olyan áttörések támogatására, amelyekre Európának szüksége van ahhoz, hogy kilábaljon a gazdasági válságból, és felgyorsítsa a zöld és digitális gazdaságra való átállást. Az előretekintő kutatásba és innovatív vállalatokba való befektetéssel megerősíti az európai technológiai szuverenitást, a legígéretesebb európai induló vállalkozások százait fejleszti, és előkészíti az utat a küszöbön álló Európai Innovációs Térség előtt.”

Az Európai Innovációs Tanács hasznosítja a 2018–2021-es időszak kísérleti szakaszának tanulságait és eredményeit. Több mint 5000 kkv-t és induló vállalkozást, valamint több mint 330 kutatási projektet támogatott, 3,5 milliárd eurós költségvetésből.

Az Európai Innovációs Tanács legfontosabb újdonságai

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) számos olyan sajátossággal rendelkezik, amelyek egyedülállóvá teszik abban, ahogyan úttörő jellegű vállalkozásokat és projekteket támogat.

- Az Akcelerátor program a kkv-kat – különösen az induló és a spinout vállalkozásokat – támogatja az áttörést jelentő innovációk kifejlesztésében és növelésében. Az Akcelerátor program egy új innovátorbarát pályázati rendszert foglal magában, amelyben az induló vállalkozások és a kkv-k egyszerűsített eljárás keretében bármikor pályázhatnak finanszírozásra.

- Az EIC programmenedzsereinek csapata felel majd a technológiai és innovációs áttörésekre (például sejt- és génterápiára, zöld hidrogénre, valamint az agybetegségek kezelésére szolgáló eszközökre) vonatkozó elképzelések kidolgozásáért, az EIC-projektek portfólióinak kezeléséért és az érdekelt felek összefogásáért e jövőképek megvalósítása érdekében.

- Az új EIC Átalakulásfinanszírozási rendszer segíteni fog abban, hogy a kutatási eredmények (az Úttörő kutatásokat támogató programtól és az Európai Kutatási Tanácstól) innovációkká (spinout-okká, kereskedelmi partnerségekké stb.) váljanak

- A női innovátorok támogatására új intézkedéseket vezetnek be, köztük női vezetői programot. Az Enterprise Europe Network hálózattal partnerségben tehetséges női innovátorok, valamint a kevésbé ismert régiókból származó innovatív kkv-k kapnak pályázati támogatást, elősegítve ezzel az innovációs szakadék áthidalását.

- A vezető innovátorokból álló EIC tanácsadó testület biztosítja az Európai Innovációs Tanács stratégiáját, és tanácsot ad annak végrehajtásával kapcsolatban (lásd az EIC tanácsadó testület mai nyilatkozatát).

Finanszírozási lehetőségek 2021-ben

Az Európai Innovációs Tanács első munkaprogramjában most bejelentett finanszírozási lehetőségek többek között a következők:

- az Akcelerátor program keretében nyújtott 1 milliárd euró összegű finanszírozás az induló vállalkozások és a kkv-k számára, hogy olyan nagy hatású innovációkat fejlesszenek ki és terjesszenek elő, amelyek új piacokat teremthetnek vagy megzavarhatják a meglévőket. Egyedi vegyes finanszírozást nyújt, amely az EIC-alapon keresztül 0,5 és 15 millió EUR közötti saját tőkét (vagy kvázi-sajáttőkét, például átváltható hiteleket) és legfeljebb 2,5 millió EUR összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az 1 milliárd EUR-ból 495 millió EUR-t az európai zöld megállapodás, valamint a stratégiai digitális és egészségügyi technológiák terén áttörést jelentő innovációkra különítettek el.

- a multidiszciplináris kutatócsoportokat célzó Úttörő kutatásokat támogató (Pathfinder) program 300 millió EUR értékben, technológiai áttöréseket eredményező előretekintő kutatások céljából. A kutatócsoportok legfeljebb 4 millió EUR összegű támogatást igényelhetnek. A finanszírozás nagy részét nyílt pályázati felhívások útján ítélik oda előre meghatározott tematikus prioritások nélkül, míg 132 millió EUR-t a következő öt Pathfinder kihívás kezelésére különítenek el: öntudatos mesterséges intelligencia (MI), az agyi aktivitás mérésére szolgáló eszközök, sejt- és génterápia, zöld hidrogén és mesterséges élő anyagok.

- az EIC Átalakulásfinanszírozási rendszer, amelynek célja, hogy a kutatási eredményeket innovációs lehetőségekké alakítsa, 100 millió EUR értékben. Az EIC átalakulásra vonatkozó első felhívása az Úttörő kutatásokat támogató program kísérleti projektjei és az Európai Kutatási Tanács proof of concept projektjei által generált eredményekre összpontosít annak érdekében, hogy kifejlessze a technológiákat, és konkrét alkalmazásokhoz készítsen üzleti tervet.
Az Európai Innovációs Tanács valamennyi projektje hozzáfér az üzleti akcelerátorszolgáltatásokhoz, amelyek segítőket, mentorokat és szakértelmet biztosítanak, partneri lehetőségeket kínálnak vállalatokkal, befektetőkkel és másokkal, valamint számos szolgáltatást és rendezvényt biztosítanak.

Az Európai Innovációs Tanács díjai

Az Európai Innovációs Tanács több díjat is magában foglal az európai innováció jövőjét formáló személyek megünneplése céljából.

- A Női Innovátorok Európai Uniós Díja az EU-ból és a Horizont Európához társult országokból származó legtehetségesebb női vállalkozókat ismeri el, akik sikeres vállalkozást alapítottak, és innovációt valósítottak meg a piacon.

- Az Európa innovációs fővárosa díj (iCapital) elismeri a városok szerepét a helyi innovációs ökoszisztéma alakításában és az áttörést jelentő innováció előmozdításában. Az idei évben új kategóriát jelent „A feltörekvő innovatív európai város”, amely az 50 000 főt meghaladó, de 250 000 főnél kevesebb lakosú városokat célozza meg.

- Az Európai szociális innovációs versenypályázat célja, hogy ösztönözze, támogassa és jutalmazza azokat a szociális innovációkat, amelyek segítik azonosítani, fejleszteni és megerősíteni az emberek és szervezetek azon készségeit, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy alkalmazkodni és boldogulni tudjanak a változó világban.

- Az Európai Innovációs Közbeszerzési Díj célja, hogy Európa-szerte elismerje az állami és magánvevők azon erőfeszítéseit, amelyekkel az innovációs közbeszerzés és a megoldások beszerzésének innovatív módjait igyekeznek előmozdítani.
A Női Innovátorok Európai Uniós Díjra és az Európai Innovációs Főváros díjra már ma lehet pályázni, a másik kettő pedig idén később nyílik meg.

Háttér-információk

A Bizottság 2018-ban a Horizont 2020 kezdeményezés keretében elindította az Európai Innovációs Tanács kísérleti projektjét, amelynek célja, hogy 3,5 milliárd EUR költségvetéssel támogassa a legtehetségesebb európai innovátorokat az áttörést jelentő, diszruptív innováció gyors és hatékony bővítésében. További információk az Európai Innovációs Tanács kísérleti projektjéről a hatásvizsgálati jelentésben találhatók.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. március 18.