Digitális EU: készül a társadalombiztosítási kártya

A mobil munkavállalókra nehezedő adminisztratív terhek csökkentésére az Európai Parlament 2022 végéig az európai társadalombiztosítási kártyára vonatkozó jogszabályjavaslatot vár az Európai Bizottságtól.

Egy csütörtökön 598 szavazattal, 59 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a digitális európai társadalombiztosítási kártya bevezetésére vonatkozó terveit. A kártyával a mobil munkavállalók könnyebben hordozhatnák saját társadalombiztosítási jogosultságaikat, a munkavállalás helyszíneként szolgáló ország hatóságai pedig valós időben tudnák ellenőrizni a munkavállaló adatait. Ez segítene a társadalombiztosítási visszaélések kiküszöbölésében és a be nem jelentett munkavállalás felszámolásában, de abban is, hogy a munkavállalók lássák és igényelni tudják jogosultságaikat és járulékaikat.

A rendszerek közötti eltérések tiszteletben tartása

A képviselők szerint a kártya minden érdekelt: a mobil munkavállalók, a vállalatok, a munkaadók, a szakszervezetek és a nemzeti hatóságok számára egyaránt előnyökkel jár. Megvédi a dolgozók jogait, a hivatali eljárásokat pedig egyszerűbbé teszi és lerövidíti. Az uniós kártyának ugyanakkor tiszteletben kell tartania az eltérő nemzeti rendszerek sajátosságait, és a kártya nem válhat a szabad mozgás gátjává.

Adatbiztonság

A képviselők hangsúlyozzák: a kártyán tárolt adatok cseréje csak az Unió személyesadat-védelmi szabályainak szigorú betartásával történhet. A társadalombiztosítási és személyes adatokhoz csak az érintett személy és a hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóság férhet hozzá. Az adatok az uniós társadalombiztosítási szabályok betartatásán túl másra nem használhatók fel.

Európai e-személyi

Egy jelenleg is zajló kísérleti projektben az európai társadalombiztosítási kártyán csak a mobil munkavállalók társadalombiztosítási jogosultságára vonatkozó adatok szerepelnek. A képviselők szeretnék, ha a kísérleti projektet a foglalkoztatással kapcsolatos más területekre, például az egészségbiztosításra és a nyugdíjakra vonatkozó adatokkal is kiegészítenék, így a kártya az európai e-személyazonosítóval és az európai egészségbiztosítási kártyával együtt járulhatna hozzá a digitális társadalombiztosítás kiépítéséhez.

Háttér

A Parlament 2014 óta már többször kérte a Bizottságot, hogy az terjesszen be az európai társadalombiztosítási számról szóló jogszabály-javaslatot azért, hogy a társadalombiztosítást uniószerte digitálisan lehessen koordinálni. A Bizottság a szociális jogok európai pilléréről szóló cselekvési tervben jelentette be, hogy kísérleti projektet indít a digitális európai társadalombiztosítási kártya bevezetésének tesztelésére.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2021. november 25.