Az európai közigazgatás korszerűsítése

Az Európai Bizottság új közleményt fogadott el az európai közigazgatási térség megerősítéséről[1] (ComPAct), amely konkrét intézkedéseket javasol annak elősegítésére, hogy a közigazgatási szervek egész Európában megfeleljenek a polgárok és a vállalkozások igényeinek.

A ComPAct a Bizottság legelső olyan átfogó intézkedéscsomagja, amely a nemzeti közigazgatások korszerűsítésének támogatására, és az országaik közötti együttműködés megerősítésére irányul annak érdekében, hogy azok együttesen tudják kezelni a közös kihívásokat.

A hatékony nemzeti, regionális és helyi közigazgatások döntő szerepet játszanak az uniós és nemzeti prioritások helyi szintű megvalósításában, az emberek és a vállalkozások javát egyaránt szolgáló szakpolitikák és reformok végrehajtásában, és abban, hogy a stratégiai beruházások a zöld és digitális átállást szolgálják. A közigazgatások jelentősen elő tudják mozdítani a versenyképességet az EU egészében.

Az uniós és a nemzeti szakpolitikák végrehajtásának javításával és a közigazgatás hatékonyabbá tételével az európaiak elvárásainak megfelelően csökkenni fog a bürokrácia és fokozódni fog az átláthatóság, és évente több milliárd eurót lehet megtakarítani az uniós polgárok és vállalkozások javára.

A közlemény azt is elismeri, hogy jelentős nyomás nehezedik a közigazgatásokra a külső sokkhatások miatt, valamint amiatt, hogy nem könnyű tehetséges munkavállalókat toborozni és számukra vonzó munkalehetőségeket kínálni, valamint kellő szakértelemre szert tenni az egyre összetettebb problémakörökkel, például a zöld és digitális átállással kapcsolatban. Kihívásokkal teli szakpolitikai menetrendünk nem valósítható meg másként, csak ha minden szinten reziliens és alkalmazkodóképes tagállami szervek nyújtanak ehhez támogatást.

A javasolt főbb intézkedések

A tagállamoknak, az Európai Parlamentnek és a Régiók Bizottságának az együttműködés és a szakpolitikai párbeszéd előmozdítására, valamint a nemzeti, regionális és helyi szintű közigazgatási szervek kapacitásának és minőségének javítására irányuló felhívására válaszul a Bizottság 25 intézkedést javasol a következő célok érdekében:

  • A közigazgatási szervek közötti együttműködés előmozdítása a jelenlegi és várható kihívásokra való felkészülés érdekében (1. pillér – A közigazgatási készségfejlesztési program), Például a közigazgatási együttműködési csereprogram (PACE) lehetővé teszi az európai köztisztviselők mobilitását a tagállamok között az ismeretek és a bevált módszerek megosztása érdekében.

  • A közigazgatás szervek digitális átállási képességének megerősítése (2. pillér – Az Európa digitális évtizedét szolgáló képesség), A ComPAct például növelni fogja a közigazgatások felkészültségét arra, hogy biztonságos és megbízható módon integrálják működésükbe a mesterségesintelligencia-technológiákat (pl. ellenőrzés, közbeszerzés).

  • A közigazgatási szervek azon képességének megerősítése, hogy ösztönözzék a zöld átállást és rezilienciát építsenek ki (3. pillér – A zöld átállás vezetésére való képesség). A ComPAct például támogatni fogja a közigazgatási szerveket szervezeti szénlábnyomuk értékelésében és csökkentésében.


Emellett a ComPAct közös átfogó elveket[2] javasol a közigazgatási szervek magas színvonalú működésének biztosítására.

A Bizottság az intézkedéseket elsősorban a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) és más rendelkezésre álló uniós finanszírozás, például a Digitális Európa program révén hajtja végre, és e források igénybevétele érdekében együtt fog működni valamennyi tagállammal és érdekelt féllel. A Bizottság a Technikai Támogatási Eszköz jelentéstételi követelményei keretében be fog számolni a ComPAct végrehajtásáról.

A tagállamok saját tempójukban, igényeiknek és intézményi kereteiknek megfelelően vehetnek részt a ComPAct megvalósításában. A javasolt eszközök, módszertanok, szakértői támogatás, és bevált módszerek cseréje segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy tanuljanak egymástól, újítsanak és fokozzák közigazgatásuk hatékonyságát.

Háttér-információk

A nemzeti, regionális és helyi szintű közigazgatási szervek felelősek az uniós és nemzeti költségvetéssel való hatékony és fenntartható gazdálkodás biztosításáért. Alapvető szerepet játszanak a többek között a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveken és a regionális fejlesztési stratégiákon alapuló reformok és beruházások kidolgozásában és végrehajtásában.

A Bizottság 2021. április 29-én szolgálati munkadokumentumot fogadott el, hogy támogassa a tagállami közigazgatásokat a reformok végrehajtásában. A dokumentum részletesen kifejti, hogy a közigazgatási szervek milyen fontos szerepet töltenek be az uniós célkitűzések elérésében, valamint hogy a Bizottság milyen tapasztalatokkal segíti őket képességeik fejlesztésében.

2021. december 17-én létrejött a közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoport. A szakértői csoport a Bizottság és a tagállamok képviselői közötti párbeszéd platformja, amelynek fő célja a közös kihívások azonosítása és egységes közigazgatási testületként innovatív megközelítések kidolgozása.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. október 25.