Adatbázis készül az építőipari hiánytermékekről

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni.

Az utóbbi hónapokban egyes építési alapanyagokból és termékekből hiány mutatkozik az építőipari fellendülés, illetve a nemzetközi szállítási láncok tökéletlen működése miatt. A hiány gátolja a megkezdett építkezések határidőre történő befejezését, illetve a hazai  kivitelezési kapacitások optimális kihasználását, további áremelkedést és körbetartozást generál.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezúton regisztrációs felületet nyitott azon építőipari szereplők (kereskedők, forgalmazók, kivitelezők) számára, melyek nagyobb mennyiségű építőanyag, építési termék beszerzése során szorulnak támogatásra kritikus építési termékek esetén 2021 második félévében. A felületen megadott igények felmérése alapján tervezhetők meg a további lépések, így a regisztráció kiemelt fontosságú.

További intézkedések is várhatóak: bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezetnek be az építőipari termékek kivitelére. Bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert - csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból. A kiviteli engedélyeztetést uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja. A fogyasztóvédelem az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.