A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.0530.

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. május 30-i rövid gazdasági hírei:

NTAK-adatszolgáltatás tájékoztató Makón

Ingyenes tájékoztató rendezvényt tartanak az NTAK-adatszolgáltatási kötelezettségről június 6-án Makón. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség ingyenes rendezvényére az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzleteket és turisztikai attrakciókat működtető vállalkozások képviselőit várják. A programon elsőkézből hallhatnak egyebek mellett arról, hogy milyen előnyökkel jár majd a vállalkozásoknak az adatszolgáltatás, továbbá nyerhetnek a turisztikai ügynökség ingyenes VENDÉGEM szoftverekbe, amelyek az adatküldés mellett az egyszerű kereskedelmi feladatokat is képesek ellátni, így például kiválthatók vele az online pénztárgépek is.

Majdnem 3 százalékkal nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal. Az idei első negyedév sorrendben a nyolcadik negyedév volt, amelyben a koronavírus-járvány kitörése óta nőtt a GDP Horvátországban éves összevetésben. A jelentés szerint az idei első negyedéves gazdasági növekedéshez a GDP összes összetevője hozzájárult. Nőtt a háztartások fogyasztása és az állam fogyasztása, emellett bővült az export, míg déli szomszédainknál az import 0,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. A beruházások 3,9 százalékkal nőttek éves szinten, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor a növekedés 9,6 százalékos volt.

Csökkent a beruházások volumene az első negyedévben

Csökkent a beruházások volumene az első negyedévben. A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest viszont 1 százalékkal nőtt. A statisztikai hivatal felmérése szerint a beruházási adatokat a vállalkozások csökkenő aktivitása okozta. A visszaesést a jelentős súlyú feldolgozóipar, az ingatlanberuházások, valamint a mezőgazdaság fejlesztéseinek bővülése mérsékelte leginkább. A beruházási teljesítmény 51 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 7,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 2,3 százalékkal haladták meg a bázisidőszaki szintet.

Tovább lassult a hitelezés az eurózónában

Tovább lassult a hitelezés az eurózónában áprilisban, mind a lakossági, mind a vállalati hitelek esetében – állapította meg az Európai Központi Bank. A vállalati hitelállomány éves növekedése áprilisban 4,6%-ra lassult az egy hónappal korábbi 5,2%-ról, míg a háztartások hitelállományának növekedése 2,9%-ról 2,5%-ra olvadt. A felmérés szerint a bankok még ebben a negyedévben tovább szigorítják a hitelhez jutást, reagálva a magasabb finanszírozási költségekre és a lassú gazdasági növekedés miatti általános óvatosságra.