A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.24.

Az NTAK adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökség

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A javaslat szerint 2023. július 1-től az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna, hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható. Emellett javasolják azt is, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára ne legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

Márciusban 578 ezer forint volt a bruttó átlagkereset

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 16,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – jelentette ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 562 700 forint volt január-márciusban.

Az MNB megkezdte a monetáris politika normalizációját

Hosszú idő  után csökkentette az irányadó kamatot tegnap a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Matolcsy György, az MNB elnöke a sajtótájékoztatóján elsősorban a kormány és a jegybank együttműködését emelte ki. Szerinte ugyanis csak közösen győzhetik le az inflációt, mely továbbra is az elsőszámú közellenség. Ugyanakkor vita van a világban az árstopokról az elnök szerint. Ezek az intézkedések megzavarják a piacgazdasági környezetben az árképzést. Bizonyítottan ott lett magasabb az infláció, ahol alacsony a termelékenység és gyenge a versenyképesség. A mutató elleni küzdelem sikeres eszköze az erős versenyképesség – mondta Matolcsy György.

Gyorsult az OECD országok GDP-növekedése

Az első negyedévben 0,4 százalékra gyorsult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak GDP-növekedése a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor 0,2 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A G7-országok gazdasága a március végével záródott három hónapban 0,3 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve, amikor szintén 0,3 százalék volt a bővülés. Az Európai Unió GDP-növekedése 0,2 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos csökkenést követően. Az Egyesült Államok GDP-növekedése 0,3 százalékra lassult a december végével zárult három hónapban mért 0,6 százalékról.