A bankszabályok lazításával segítené Brüsszel a reálgazdaságot

A bankszektorra vonatkozó intézkedéscsomagot fogadott el kedden az Európai Bizottság a háztartásoknak és a vállalkozásoknak történő hitelnyújtás megkönnyítése érdekében. „A bankok tíz éve a probléma részei voltak, most a megoldásé” – vélekedik Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke.

A kedden bemutatott banki csomag a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak történő hitelnyújtást hivatott elősegíteni. „Minél jobban meg tudjuk őrizni az európai gazdaság termelői kapacitásait, annál gyorsabb lesz a gazdasági fellendülés” – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az euróért és gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

Emlékeztetett rá, hogy a több mint tíz évvel ezelőtt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi válság idején a bankok a probléma részei voltak. Most azonban a megoldás részei, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megfelelő pénzügyi puffert képeztek ahhoz, hogy válság idején is stabilak maradjanak és hitelezni tudjanak a reálgazdaságnak.

A kedden bemutatott banki csomag egyik eleme egy értelmező közlemény, amely a Bizottság uniós számviteli és prudenciális keretrendszerekkel kapcsolatos álláspontját ismerteti. A csomag része továbbá a bankokra vonatkozó szabályok célzott és gyors megoldásokat kínáló módosítása. 

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik a bankok és felügyeleti hatóságaik számára, hogy gazdasági válsághelyzetek idején rugalmasan, ugyanakkor felelősségteljes módon járjanak el a polgárok és a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében. 

A rendelet néhány célzott változtatást is végrehajt annak érdekében, hogy maximalizálja a bankok hitelezési kapacitását, valamint a koronavírus-világjárvány okozta veszteségek levezetésére szolgáló képességeiket, miközben továbbra is biztosítja ellenállóképességük fenntartását.

A jogi kötőerővel nem bíró dokumentum megerősíti a számviteli és prudenciális szabályok rugalmasságának alkalmazásáról szóló közelmúltbeli – többek között a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság, az Európai Bankhatóság (EBH) és az Európai Központi Bank által tett – nyilatkozatokat. 

A Bizottság arra ösztönzi a bankokat és a felügyeleti hatóságokat, hogy használják ki az uniós számviteli és prudenciális keretek rugalmasságát. A közlemény például megerősíti – és üdvözli – az uniós szabályok rugalmasságát a kölcsönök visszafizetésére vonatkozó állami és magánszférabeli hiteltörlesztési moratóriumok tekintetében (az EBH április 2-i iránymutatása). Kiemeli azokat a területeket is, ahol a bankokat felelősségteljes fellépésre kérik fel, például úgy, hogy tartózkodnak a részvényeseknek történő osztalékfizetéstől, vagy konzervatív megközelítést alkalmaznak a változó javadalmazás kifizetésével kapcsolatban. 

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a bankok hogyan segíthetik a vállalkozásokat és a polgárokat digitális szolgáltatásokon keresztül, ideértve az érintéses és a digitális fizetéseket is.

A testület szerint az uniós banki prudenciális szabályok (a tőkekövetelményekről szóló rendelet) néhány célzott, „gyors megoldásra” irányuló módosítása azt a célt szolgálja, hogy a bankok a lehető legnagyobb mértékben képesek legyenek a hitelezésre és a koronavírus okozta veszteségek elnyelésére. 

A Bizottság ezért kivételes átmeneti intézkedéseket javasol a koronavírussal kapcsolatos fejlemények azonnali hatásának enyhítésére azáltal, hogy kiigazítja a bankok tőkéjére vonatkozó nemzetközi számviteli standardok alkalmazásának ütemezését, kedvezőbb elbánásban részesíti a válság során nyújtott állami garanciákat, elhalasztja a tőkeáttételi mutatót kiegészítő tőkepuffer alkalmazásának kezdő időpontját, és módosítja egyes kitettségeknek a tőkeáttételi mutató számításából való kizárása módját. 

A Bizottság javasolja továbbá több olyan elfogadott intézkedés alkalmazási kezdőnapjának előrehozását, amelyek munkavállalók, kkv-k és infrastrukturális projektek finanszírozására ösztönzik a bankokat.

A Bizottság párbeszédet kíván folytatni az európai pénzügyi ágazattal, hogy feltérképezze, milyen követendő módszereket lehetne kidolgozni a polgárok és a vállalkozások további támogatása céljából. „Hamarosan kerekasztal-megbeszéléseket indítok a fogyasztói és üzleti csoportok és a pénzügyi ágazat között annak érdekében, hogy polgáraink és vállalkozásaink legsürgetőbb szükségleteire megoldást találjunk” – közölte Valdis Dombrovskis.

Forrás: Bruxinfo, 2020.április 28.