Az EU és a párizsi egyezmény: út a klímasemlegesség felé

Az ENSZ klímakonferenciája (COP26) előtt az EU jogilag kötelező érvényűvé tette hosszú távú klímacéljait, köztük a klímasemlegesség elérését 2050-ig.

2019. november 28-án a képviselők állásfoglalásban szólították arra az EU-t, hogy a párizsi egyezmény alapján klímasemlegesség elérését 2050-ig hosszú távú éghajlati célként határozzák meg, és a 2030-as kibocsátáscsökkentési célértéket 55% -ra emelje. Különálló állásfoglalásban a képviselők klímaváltozási vészhelyzetet is hirdetettek. 2019 decemberében az Európai Bizottság bemutatta a klímasemleges Európa ütemtervét - a zöld megállapodást.

A párizsi egyezmény célja, hogy a globális hőmérsékel-emelkedést 2 °C alatt tartsuk, és a klímaváltozás katasztrofális következményeinek elkerülése érdekében erőfeszítéseket tegyünk annak 1,5 °C-ra történő korlátozására. Az egyezményt 194 ország, valamint az Európai Unió írta alá. Valamennyi uniós ország különálló aláíró, de együtt koordinálják álláspontjukat és közös, uniós szintű kibocsátási célokat tűznek ki.

Nemzeti kibocsátáscsökkentési célok

A párizsi egyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében a kitűzött célok teljesülését ötévente vizsgálják felül. Ezeket a célokat nemzetileg meghatározott hozzájárulásoknak nevezik.

Az EU klímacéljai
Az EU elsőként nyújtotta be a párizsi egyezmény szerinti kibocsátáscsökkentési célját, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Azonban ennél is ambiciózusabb cél kell.

2021 júniusában a Parlament elfogadta az EU új klímatörvényét, a megállapodásban a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegesség már mint kötelező cél szerepel, túl az európai zöld megállapodásban vállalt politikai elkötelezettségen. A rendelet jogi kiszámíthatóságot biztosít az átmeneti időszakra az európai polgárok és vállalatok számára. 2050 után az Unió arra törekszik, hogy kevesebb szén-dioxidot bocsásson ki, mint amennyit kivon a légkörből.

Az Eurobarometer 2021-es felmérése szerint a polgárok 34% -a gondolja, hogy a klímaváltozás elleni fellépés az Európai Parlament harmadik legfontosabb prioritása.

Forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat 2021.07.29.