30 éves az európai egységes piac

Az Európai Unió idén ünnepli egységes piacának 30. évfordulóját, amely az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya és egyik fő mozgatórugója. Az 1993. január 1-jén létrehozott európai egységes piac lehetővé teszi az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad mozgását az EU-ban, megkönnyítve az emberek életét és új lehetőségeket teremtve a vállalkozások számára.

Az egységes piac több mint 30 éve példátlan piaci integrációt eredményezett a tagállamok gazdaságai között, ami a növekedés és a versenyképesség hajtóereje, és globális szinten támogatja Európa gazdasági és politikai hatalmát. Kulcsszerepet játszott továbbá az EU-hoz csatlakozott új tagállamok gazdasági fejlődésének felgyorsításában, a piacra lépés akadályainak felszámolásában és a növekedés fellendítésében.

A közelmúltban az egységes piac alapvető szerepet játszott abban, hogy Európa kezelni tudja a Covid19-világjárványt és az Ukrajna elleni orosz invázióból eredő energiaválságot. Az egységes piac integritásának megőrzése és megerősítése továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa összehangolt módon tudjon reagálni az új kihívásokra, és továbbra is támogassa az európai gazdaságok versenyképességét.

Az egységes piacnak köszönhetően az EU javítani tudta valamennyi európai polgár életét, többek között az alábbiak révén:

  • A zöldebb és digitálisabb gazdaságra való átállás felgyorsítása: az európai zöld megállapodás az EU növekedési stratégiája. Az „Irány az 55%!”intézkedéscsomag és a digitális évtizedre vonatkozó uniós javaslatok alapján az EU szabályozási keretet hoz létre Európa zöld és digitális átállásának támogatására. Az uniós iparstratégia kíséri az uniós ipart ezekben az átalakulásokban. Az egységes piac hozzájárul annak biztosításához is, hogy a vállalkozásaink számára alapvető inputok – többek között a kritikus fontosságú nyersanyagok és a fejlett technológiák, például a félvezetők – továbbra is rendelkezésre álljanak.
  • A magas szintű biztonság és a vezető globális technológiai szabványok garantálása: az uniós jogszabályok lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy bízzanak abban, hogy az egységes piacon forgalmazott valamennyi termék biztonságos, és a környezet, a munka, a személyes adatok és az emberi jogok magas szintű védelmén alapul. Ezek a szabályok és szabványok gyakran világszerte érvényesülnek, ami versenyelőnyt biztosít az európai vállalkozások számára, és erősíti Európa globális pozícióját, miközben ösztönzi a legmagasabb színvonalra törő versenyt. Az EU ma globális szabványalkotó.
  • Példátlan gyorsasággal és eltökéltséggel történő reagálás a közelmúltbeli válságokra: az olyan közelmúltbeli válságok kezelése, mint a Covid19-világjárvány és a jelenlegi energiaválság közös és összehangolt európai fellépést igényel. A Covid19 során a belső határok nyitva tartása és az egységes piac zökkenőmentes működésének biztosítása lehetővé tette, hogy az oltóanyagok, az orvostechnikai felszerelések és egyéb kritikus anyagok eljussanak a rászorulókhoz. Jelenleg Európának az energiaválságra adott válasza a REPowerEU terven alapul, amely az egységes piac erejére támaszkodik, ami lehetővé teszi az EU számára a diverzifikáltabb energiaforrások közös beszerzését, valamint a tiszta és megújuló energia fejlesztésének és alkalmazásának jelentős felgyorsítását. Ez máris csökkentette az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Annak biztosítása érdekében, hogy az egységes piac továbbra is olyan közjó maradjon, amely minden uniós polgár javát szolgálja, a Bizottság folyamatosan dolgozik annak új területeken történő fejlesztésén, és biztosítja, hogy a már hatályos szabályok a gyakorlatban is érvényesüljenek. E célból a Bizottság szorosan együttműködik a tagállamok hatóságaival, amelyek közösen felelősek az egységes piaci szabályok hatékony végrehajtásáért.

2022 decemberében, az egységes piac 30. évfordulója alkalmából megrendezett eseménysorozat elindításakor a Bizottság elemző dokumentumot terjesztett elő az egységes piacnak a létrehozását követő 30 évvel kialakult helyzetéről és az EU rezilienciájának motorjaként betöltött szerepéről. 2023 folyamán EU-szerte számos vitára, kiállításra és kampányra kerül sor az érdekelt felekkel közösen az egységes piac sikereinek népszerűsítése, valamint annak érdekében, hogy bevonják a polgárokat az egységes piac jövőjének megvitatásába. Ezzel összefüggésben a Bizottság közleményt fog kiadni, amelyben bemutatja az egységes piac által elért jelentős eredményeket és előnyöket, ugyanakkor azonosítja a végrehajtás terén észlelt hiányosságokat és az egységes piac jövőbeli prioritásait is, amelyek továbbra is kulcsszerepet játszanak.

Háttér-információk

Az egységes piac 1993. január 1-jén jött létre, a Maastrichti Szerződés 1992. február 7-i aláírását követően. Kezdetben 12 uniós ország alkotta az egységes piacot: Belgium, Dánia, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és az Egyesült Királyság. Az egységes piac ma 27 tagállamot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát foglalja magában, Svájc pedig részleges hozzáféréssel rendelkezik.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. január 2.

Hogy hogyan tud segíteni az európai piacon az Enterprise Europe Network, kiderül az alábbi vidóból: