Uniós intézkedések a bor-, zöldség- és gyümölcságazatért

A borágazatot támogató, most elfogadott intézkedések közé tartozik a kockázatkezelési eszközök – például a betakarítási biztosítás és a kölcsönös kockázatkezelési alapok – fokozott támogatása, valamint a már hatályban lévő rugalmassági intézkedések 2022. október 15-ig történő meghosszabbítása. A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott támogatás – amelyet rendszerint a termelési érték alapján számítanak ki – nem lesz alacsonyabb a tavalyi szint 85%-ánál.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: „Az idei szélsőséges időjárási viszonyok – a tavaszi fagyoktól kezdve az áradásokon át a hőhullámokig – rendkívüli kihívást jelentettek a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcságazat számára. Ezek a gondok a koronavírus-válság miatt már eleve problémás 2020-as évet követték. A 2020-ban előterjesztett és 2021-ben meghosszabbított intézkedéseken túl a mostani várva várt támogatási intézkedések is javulást fognak hozni a termelők helyzetében Unió-szerte.”

A borágazatra vonatkozó rendkívüli intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Az uniós országok továbbra is bármikor módosíthatják nemzeti támogatási programjaikat, noha erre általában évente csak kétszer van lehetőség (minden év március 1-jéig, illetve június 30-ig).
  • A promóciós és tájékoztatási tevékenységek, a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása, a zöldszüret és a beruházások esetében 2022. október 15-ig meghosszabbították az uniós költségvetésből származó megnövelt hozzájárulás nyújtásának lehetőségét.
  • Az uniós költségvetésnek a betakarítási biztosításhoz való hozzájárulását 2022. október 15-ig 70-ről 80%-ra növelték.
  • A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozásának költségeit fedező uniós támogatást megduplázták: a végrehajtás első, második és harmadik évében érvényes 10, 8 és 4%-ról 20, 16, illetve 8%-ra.
  • A borászati program intézkedéseihez biztosított rugalmassági időszakot 2022. október 15-ig meghosszabbították.

A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást – amelyet rendszerint az adott évi termelési érték alapján számítanak ki – úgy kompenzálják, hogy az legalább a tavalyi szint 85%-a legyen, még akkor is, ha az idei érték alacsonyabb. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése a termelői szervezet befolyásán kívül eső természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, és a termelés szintje az előző évhez képest legalább 35%-kal alacsonyabb. Ezen túlmenően, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termelés csökkenését eredményező tényező ellen, a támogatás tekintetében alkalmazott termelési érték meg fog egyezni a tavalyi értékkel.

Háttér-információk

A Covid19-világjárvány által okozott példátlan kihívások miatt 2020 májusában elfogadásra került az első intézkedéscsomag. Ezeket az intézkedéseket kiegészítette a 2020 júliusában elfogadott, borágazatra vonatkozó második csomag.

A csomag keretén belül most több intézkedést is elfogadtak végrehajtási jogi aktus formájában. Ami a felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat illeti, két hónap áll az Európai Parlament és a Tanács rendelkezésére, hogy elvégezzék az ellenőrzést.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. október 6. 

Szerző: EEN
2021.10.08.