Naprakész információk a járványhelyzet idején is


Az Enterprise Europe Network dél-alföldi irodájának a kis- és középvállalkozások külpiacra jutásának támogatása mellett, fontos feladata, hogy tanácsadással, információátadással segítse a cégeket. 

SEGÍTSÉG A HATÁRÁTLÉPÉSBEN


A külföldi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások a kihívások ellenére is szerették volna megtartani a már kialakult együttműködéseiket, ehhez viszont naprakész információkra volt szükségük a nemzeti és nemzetközi jogszabályok vonatkozásában. Fordultak hozzánk cégek áruszállítással, telepítési munkákkal, jogi tanácsadással, és természetesen üzleti úttal kapcsolatos kérdésekben is. 


A pandémiás helyzet miatt az elmúlt bő egy évben megnövekedett számban érkeznek határátlépéssel kapcsolatos vállalkozói kérdések az Enterprise Europe Netwok dél-alföldi irodájához

MIK AZ AKTUÁLIS JOGSZABÁLYOK?


Áprilisban a szegedi székhelyű Schlosser-Mester Kft. kereste fel irodánkat. A társaság a többi között acél- és alumínium nyílászárók, automata ajtókkal ellátott portálok, szélfogók, függönyfalak, télikertek, tetők gyártásával és szerelésével foglalkozik, és az egyik romániai partnerének szerette volna kiszállítani, majd saját munkatársaival installálni az egyedi megrendelésre legyártott üvegfalat. 


Közös termékfejlesztés egy dán céggel


Az Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat nem csak pályázati információkkal és üzleti tanácsokkal látja el a kis- és középvállalkozásokat, hanem nemzetközi üzletember-találkozókat is szervez.

HOGYAN TALÁLKOZOTT A KÉT CÉG?


2017 második felében Aarhusban rendezték meg a Danish Drinks for Distribution találkozót, amelyen a békéscsabai Pálinka Kft. is részt vett. A magyar vállalkozás több mint 10 céggel tárgyalt a dán városban, többek között egy Randersből való sörfőzdével. A két cég közös fejlesztési lehetőségekről tárgyalt egymással a B2B találkozón, amelynek célja egy különleges alkoholos ital elkészítése.

Kinyílik a világ - B2B-k az online térben is


A 2020-as év a koronavírus járvánnyal az online világ térhódítását hozta az üzleti életben is.

JÓ KÉRDÉSEK, HASZNOS TÁRGYALÁSOK


Az Enterprise Europe Network szervezésében tervezett nemzetközi kiállítások a korlátozások miatt elmaradtak, de az üzletember-találkozók már tavasszal a virtuális térbe költöztek, a találkozók rendszeres résztvevői pedig éltek a lehetőséggel, sőt még profitáltak is az online meetingekből, melyekbe a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network Szeged segítségével kapcsolódtak be. 

 

Sikeres nemzetközi disztribútori megállapodás


Az Optigép Kft. több éve áll kapcsolatban a Hálózat szegedi irodájával, ahol a cég tevékenységéhez passzoló profilokat válogattunk le a cég képviselőjének.

Disztribútori megállapodás egy román céggel


2016 októberében egy román partnerkereső profilt ajánlottunk a cég figyelmébe. A külföldi profilra elindította az Enterprise Europe Network iroda munkatársa az érdeklődést, és ezután a két cég meg is kapta egymás kapcsolattartási adatait. A kölcsönös érdeklődést követően, így november elején disztribútori megállapodást kötöttek egymással.

H2020 pályázat közösen egy brit céggel


A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Enterprise Europe Network szegedi irodája segítségével adta be a brit konzorciumvezető partnerrel közösen H2020 as pályázatát a szegedi székhelyű DEAK ZRt. Konzorciumi partnerét az Európai Bizottság kkv-kat segítő hálózatának üzleti adatbázisban találta meg.

Ön is találhat nemzetközi pályázati partnert


Az angol vezetésű EEInnovation projekt a H2020-INNOSUP-1-2016: „Klaszterek által ösztönzött projektek új ipari értékláncok kialakítása” című kiírás részeként lett benyújtva egy 18 tagú nemzetközi konzorciumban. A kiírás átfogó célja elsősorban klaszterek vezetésével megvalósuló, nemzetközi és szektorok közti együttműködések ösztönzése, új, felemelkedő iparágak támogatására.

 

Külpiacok felé nyitott az Amazon Kft.


Nemzetközi adatbázis, profilkészítés, üzletember-találkozók, és innovációs felmérés – egyebek mellett ezeket az ingyenes szolgáltatásokat kínálja ügyfelei számára az Enterprise Europe Network Szeged.

ÉLTEK A LEHETŐSÉGEKKEL


A kunszentmiklósi székhelyű Amazon Kft. életében másfél éve jött el a pillanat, amikor úgy döntöttek megpróbálják kihasználni az export nyújtotta előnyöket, és új piacokat keresnek, ezért a külkapcsolatok irányába fordultak. Szőke Rózsa a cég projektmenedzsere üzleti partnerkeresési hálózatok után kutatva az interneten talált rá az Enterprise Europe Networkre, és vette fel a kapcsolatot a céghez legközelebbi, dél-alföldi irodával. 

Magyar ügyvédi iroda külföldi kapcsolatépítése


A Maróthy Ügyvédi Iroda több külföldi ajánlatot is talált az Enterprise Europe Network adatbázisában. A kiközvetített cégek közül az egyik olasz partner ajánlatát érdekesnek találta a Dr. Maróthy Kornél.

Olasz-magyar megállapodás


Az előzetes tárgyalásokat követően személyesen is találkoztak, majd megállapodást kötöttek hosszú távú együttműködés megvalósítására. Az Enterprise Europe Network munkatársaival rendszeresen tartották a kapcsolatot, később saját üzleti ajánlatot is kidolgoztak együtt, amellyel a magyar cég is megjelenhetett a több mint 60 országban is jelen lévő Hálózat üzleti partnerkereső adatbázisában. 

 

Magyar fűszerek a görög üzletekben


Az Enterprise Europe Network hálózat szolgáltatásainak köszönhetően talált egymásra egy kiterjedt disztribúciós hálózattal rendelkező görög cég, illetve a Csongrád megyei Chili Produkt Kft.

Hogyan jött létre a kapcsolat


A fűszerkereskedelemmel foglalkozó görög cég ügyvezetője, 2017 májusában az athéni Enterprise Europe Network irodán keresztül kérte a hálózat segítségét, mert üzleti okokból a korábban Indonéziából beszerzett alapanyagok tekintetében új beszállító partnereket keresett Magyarországról. 

 

Közös kutatás egy angol partnerrel


Ismét nemzetközi sikertörténetről számolhatunk be: újabb szegedi vállalkozás talált ezúttal angliai partnerre a kamaránkban működő Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának segítségével.

Hogyan talált kutatópartnert a cég?


A cég fejlődéséhez szükséges volt a külföldi kapcsolatok kiépítése – ezt egyrészt szakmai, másrészt piaci okok indokolták. Az angol kutatócsoport a szegedi vállalkozáshoz hasonló területen végez kutatómunkát. Megkezdték a közös gondolkodást és projektgenerálást az akvapónia rendszerek mikrobiológiai fejlesztésének területén.

Amennyiben Ön is kapcsolatba lépne külföldi cégekkel, vegye fel velünk a kapcsolatot az eenszeged@cskik.hu e-mail címen vagy a +36 62 554-254-es telefonszámon.