Európa innovációs teljesítménye folyamatosan javul

Az Európai Unió innovációs teljesítménye továbbra is egyenletes ütemben javul, 2017 óta 10%-os2023 és 2024 között pedig 0,5%-os növekedést ér el. Az európai innovációs eredménytábla (EIS) ma közzétett 2024. évi kiadása szerint a legtöbb uniós tagállam növelte innovációs teljesítményét, de a növekedés jelentősen eltér egymástól.

Fő megállapítások

2023 és 2024 között 15 tagállamban nőtt a nemzeti innovációs teljesítmény, míg egy másik, 11 tagállamból álló csoport esetében csökkent. Horvátország stabil maradt. A legutóbbi kiadáshoz képest:

  • Dánia továbbra is a leginnovatívabb uniós ország, amelyet Svédország követ, és amely 2017 és 2022 között vezető szerepet töltött be a rangsorban.
  • Jelenleg két ország más teljesítménycsoporthoz tartozik. Észtország 2017 óta stabil növekedési mintát követően erős innovátorsá vált. Belgium, amely 2023-ban innovációs vezető szerepet töltött be, az erős innovátorok kategóriájába került, bár összességében megtartotta ötödik pozícióját a rangsorban.

A más európai országokat és kiválasztott globális versenytársakat is magában foglaló szélesebb körű elemzés változó nemzetközi környezetet mutat. Svájc a leginnovatívabb európai ország, és 2024-ben is Dél-Korea a leginnovatívabb globális versenytárs, míg Kína meghaladta Japánt, és fokozatosan megszünteti az EU-hoz viszonyított szakadékot.

A globális környezetben az EU továbbra is szilárd pozíciót képvisel, és a legtöbb mutató – többek között a termék- és folyamatinnovációkat és a környezettel kapcsolatos technológiákat bevezető kkv-k – tekintetében is erőteljes teljesítményt mutat. Az EU-nak továbbra is kihívásokkal kell szembenéznie fő globális versenytársaihoz képest olyan területeken, mint a szellemi javak, az innovatív kkv-k közötti együttműködés és az üzleti szektor K+F kiadásai.

Ábra: Innovációs teljesítmény az EU-hoz képest 2017-ben az EU 27 tagállama között – összehasonlítás 2023-hoz.

Az innovációs vezetők különösen vonzó kutatási rendszerekkel rendelkeznek, és erősek a digitalizáció terén. Az erős innovátorok jelentős erősségeket mutatnak innovációs ökoszisztémáikban (termék- és üzleti innovációk). A mérsékelt innovátorok között számos pozitív tendencia figyelhető meg, különösen a kutatási együttműködés fejlesztése; mivel a feltörekvő innovátorok összességében pozitív pályát mutattak az innovációs teljesítmény terén, de még mindig lemaradásban vannak;

Bár a teljesítménybeli különbségek 2017 és 2024 között kissé csökkentek az erős innovátorok és a mérsékelt innovátorok között, az innovációs vezetők és a feltörekvő innovátorok körében hangsúlyosabbá váltak. Az innovációs teljesítmény terén is tartósak a földrajzi különbségek: az innovációs vezetők és a legtöbb erős innovátor túlnyomórészt Észak- és Nyugat-Európában, valamint számos mérsékelt és feltörekvő innovátor Dél- és Kelet-Európában található.

Háttér

Az európai innovációs eredménytábla (EIS) az Európai Bizottság éves kiadványa, amely összehasonlító értékelést nyújt az uniós tagállamok, a szomszédos európai országok és a kiválasztott globális versenytársak innovációs teljesítményéről. Az EIS 32 mutatón alapul, amelyek a gazdaságra, a vállalkozásokra és a vállalkozói szellemre, az innovációs profilokra, az irányításra és a szakpolitikai keretre, az éghajlatváltozásra és a demográfiára vonatkoznak.

A 2024. évi EIS az összes uniós tagállamra, 12 szomszédos európai országra, köztük Moldovára is kiterjed, és kisebb mutatókkal 11 globális versenytársra terjed ki. A 2024. évi EIS négy innovációs csoportba sorolja a tagállamokat azok pontszámai alapján: 

  • Vezető innováció (a teljesítmény meghaladja az uniós átlag 125%-át),
  • Erős innovátorok (az uniós átlag 100–125%-a),
  • Mérsékelt innovátorok (az uniós átlag 70–100%-a) és
  • Feltörekvő innovátorok (az uniós átlag 70%-a alatt).  

Az eredménytábla célja, hogy támogassa a politikai döntéshozókat, a kutatókat és az érdekelt feleket az innovációs környezet megértésében, az erősségek és gyengeségek feltárásában, valamint az innováció Európa-szerte történő fokozását célzó, tényeken alapuló szakpolitikák kialakításában.

A 2024. évi EIS-t egy aktualizált és megújított interaktív eszköz kíséri, amely testre szabott összehasonlításokat kínál az országprofilok megjelenítésére, valamint a relatív erősségek, gyengeségek és tendenciák bemutatására, valamint a mutatók közötti korrelációk feltárására.

2022-ben elindított új európai innovációs menetrend kulcsfontosságú az innovációs szakadék áthidalásához azáltal, hogy felgyorsítja az élvonalbeli technológiák fejlesztését, és Európa-szerte dinamikus környezetet teremt az induló vállalkozások és a már működő vállalkozások számára. Jelentős erőfeszítések történtek a menetrend fő prioritásai alá tartozó kezdeményezések továbbvitele érdekében, mint például új irányelvek végrehajtása a pénzügyi ágazatban, új mechanizmusok és alapok bevezetése a kockázati tőke ösztönzésére, valamint képzési lehetőségek biztosítása a mélytechnológiai tehetségek számára.

 

További információk

A 2024. évi európai innovációs eredménytábla (EIS)

A 2024. évi európai innovációs eredménytábla – Összefoglaló

Kérdések és válaszok a 2024. évi európai innovációs eredménytábláról

EIS 2024 – B. melléklet (teljesítmény mutatónként)

EIS 2024. évi módszertani jelentés

EIS 2024 – Az uniós országok és a szomszédos országok adatbázisa

EIS 2024 – Uniós és globális versenytársak adatbázisa

 

Forrás: Európai Bizottság sajtóközlemény 2024. július 08.

Szerző: Zsoldos Bálint
2024.07.12.