A jövő zsenijei: robotokat építenek és programoznak kamaránkban

Idén 45 diák ingyenes táboroztatásáról gondoskodott a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. Első körben, július 1. és 5. között az alsó tagozatos diákok Robotika Tábora zajlott le, július 8. és 12. között pedig a felső tagozatosok táboroznak kamarában. A kisebbekkel Özvegy Judit és Farkas Zsuzsa pedagógusok foglalkoztak, valamint a Somogyi-könyvtár oktatói, Jenőfi Gábor és Molnár Dániel Imre, míg a nagyobbakat Rozgonyi-Borus Ferenc pedagógus kalauzolja el a robotika világában.

– Nagyon élveztem a tábort, legfőképp azért, mert sokat tanulhattam és fejlődhettem, hiszen legóból robotokat építettünk, majd programoztuk is őket. Először kicsit féltünk tőle, de aztán szinte együtt élhettünk a robotokkal, amik tudtak előre és hátra is menni, és még világítottak is. De voltak különböző feladatok is a táborban, megtanultuk a laptopot használni, és toronyépítésben is versenyeztünk – számolt be az alsó tagozatos Robotika Táborban szerzett élményeiről Szekeres Bíborka.

Az 5 napos tábor alatt a fiatalok főként robotok építésével és programozásával foglalkoznak, de külső helyszíneken is szervez programokat a kamara a diákoknak. Így az alsó tagozatosok Kecskemétre kirándultak, ahol az Arborétumban és a Rajfilmstúdióban jártak, míg a felső tagozatosok a Carboland Kft.-nél, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karán, a FlorinVegyipari és Kereskedelmi Zrt.-nél és az SZTE 3D Központban tesznek látogatást.

– Régóta érdekel a robotok világa, de csak itt a táborban kezdtem el foglalkozni velük. Megtanultam összerakni és programozni is őket. Nagyon tetszik, később majd ilyen területtel szeretnék foglalkozni, de nincs még konkrét elképzelésem. Az is tetszett, hogy voltunk a Mérnöki Karon, ahol láttuk a karon készült elektromos autót is. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is jövök a táborba – mondta Csányi Gábor Levente, a felső tagozatos Robotika Tábor résztvevője önjáróautó készítése közben.

Jó hír a fiatalok számára, hogy a nagy népszerűségnek és sikernek örvendve jövőre is lesznek Robotika Táborok a kamarában, valamint ősztől ismét elindulnak a robotikaszakkörök is.

Szerző: Kiss Anna
2024.07.10.