Az Európai Unió új Innovációs Teljesítménytáblája

Megjelent az Erópai Unió új Innovációs Teljesítménytáblája (Innovation Scoreboard 2024). A rangsorban Magyarország pozíciója nem változott, továbbra is a 21. helyen áll. A listát Dánia, Svédország, Finnország és Hollandia vezeti. Az idén először a tagországokon kívül az elemzés további 12 európai országra is kiterjedt. Ezek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Izland, Montenegró, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia, Svájc, Törökország, Ukrajna, Moldova és Nagy-Britannia.

A magyar adatok vonatkozásában a legszembetűnőbb változás, hogy az EU-s átlaghoz mérve tovább nőtt a cégeknek nyújtott kutatás-fejlesztési támogatás, míg a cégek saját forrásból kutatás-fejlesztésre fordított ráfordításai csökkentek. Romlottak továbbá egyes innovációs eredménymutatók is, vagyis a nagyobb állami ráfordítások nem jártak együtt javuló innovációs teljesítménnyel.

Magyarország legjobb eredményei az innováció állami támogatása területén jelentkeznek, ugyanakkor a támogatásoktól várt eredmények, például az innovációt igénylő munkahelyek aránya tekintetében egy hellyel romlott az ország pozíciója, az innováció eredményeképpen várt intellektuális vagyon – szabadalom, védjegy stb. – létrejöttére pedig továbbra is a 25. hely a miénk.

2017 és 2024 között vizsgálva a magyar innovációs teljesítmény az EU-s átlaghoz mérve 8,7, a cseh 15,6, a lengyel 13, a szlovák pedig 2,6 ponttal javult, vagyis a javulás tekintetében a V4-ek között csak Szlovákiát előzzük meg.

 

Szerző: Zsoldos Bálint
2024.07.16.