Szolgáltatások az építőiparban - felmérés

Háttérinformációk
A szolgáltatások területén a Bizottság "Az egységes piac 30 éves korában" című közleményében bejelentette, hogy az EU-tagállamokkal közösen prioritásként kezeli a szolgáltatások szabad mozgását gátló akadályokat a nagy szolgáltatástartalmú ipari ökoszisztémákban, amelyek nem érték el a határokon átnyúló kereskedelemben rejlő lehetőségeket. Az építőipari ökoszisztémát az egyik ilyen ökoszisztémaként azonosították. Az "Építőipar átmeneti útvonala" révén a Bizottság célja továbbá, hogy az építőipari ökoszisztéma rugalmasságának és rugalmasságának javítása érdekében előmozdítsa az ideiglenes határokon átnyúló szolgáltatásnyújtást.

Az építőipari ökoszisztéma magában foglalja az épületek és infrastruktúrák teljes életciklusa során végzett tevékenységeket. A foglalkoztatás és a hozzáadott érték szempontjából ez az egyik legfontosabb ipari ökoszisztéma, amelyben a mikro- és kisvállalkozások dominálnak. Emellett kulcsszerepet játszik az EU zöld átállásában is. A közép- és magánépületek felújítása egyaránt alapvető fontosságú intézkedés, és az európai zöld megállapodás az EU energiahatékonyságának előmozdítására irányuló kulcsfontosságú kezdeményezésként emelte ki.

Az építőipari szolgáltatások azonban azon gazdaságilag fontos tevékenységek közé tartoznak, amelyek esetében az egységes piaci integráció lassan halad. Az építőipar továbbra is túlnyomórészt hazai tevékenység, mivel az építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégek több mint 90%-a hazai cég. A Bizottság és a tagállamok között a határokon átnyúló építőipari szolgáltatások nyújtásáról folytatott megbeszélések rámutatnak az építőipari szolgáltatások szabályozásával kapcsolatos kihívásokra. Ez magában foglalja az építési munkák engedélyezését és tanúsítását, de bizonyos szakmai tevékenységekhez való hozzáférést is. A bonyolult adminisztratív eljárásokat is megemlítik, és a szakképzettség és az általános munkaerőhiány egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

Egységes piac 30 év alatt

Átmeneti útvonal az építőipar számára

A felmérés célja
A felmérésen keresztül nyújtott információk támogatni fogják a kihívások kezelésével kapcsolatos munkát, és lehetővé teszik az eredményorientáltabb vitát. Ahhoz, hogy az építőipari szolgáltatásoknál az egységes piac előtt még fennálló akadályok felszámolása és az építőipari ökoszisztémában a szolgáltatások egységes piacának további javítása érdekében intézkedéseket lehessen hozni, a problémák leírásának konkrétabbnak, a kérdéseknek pedig kézzelfoghatóbbnak kell lennie. Ezért ezzel a felméréssel arra szeretnénk felkérni Önt, hogy adjon visszajelzést a kérdéssorozatra, amelynek célja az építőipari szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások konkrét kihívásainak azonosítása az EU-ban, pontosabban egy másik uniós országban.

A kérdőív szeptember 1-ig tölthető ki.

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival hozzájárul a felmérés eredményességéhez!

Szerző: EEN-Lack Erika
2023.08.15.