Zöld Busz Program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének részét képező Zöld Busz Program Mintaprojektrére november 13-ig lehet pályázni. Az első lépéseként elindított Mintaprojekt célja elektromos autóbuszok kihelyezése minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen legalább egy hónapos demonstrációs – különösen műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs – használat céljából. A Mintaprojekt tapasztalatgyűjtési lehetőséget biztosít az önkormányzatok és a helyi személyszállításért felelős közszolgáltatók számára elektromos autóbuszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, fordába állítása terén. 

A fentieken túl az autóbusz töltő-berendezés gyártóknak és forgalmazóknak 2020. október 26. nappal nyílt meg a lehetőségük arra, hogy minősített partneri címet szerezhessenek. 

A pályázati felhívásban az elektromos autóbuszok töltésére alkalmas, legalább 100 vagy 150 kW nagyteljesítményű egyenáramú töltő-berendezést forgalmazó cégek, cégcsoportok jelentkezését várják. 

A pályázaton sikeresen szereplő gyártók és forgalmazók termékei vehetnek majd részt a Zöld Busz Programot előkészítő Demonstrációs Mintaprojektben.

 A mintaprojekt célja a tapasztalatszerzés az elektromos autóbuszok üzemeltetése és beszerzése, az infrastruktúra-kiépítés és a járművek töltése terén. 

Debrecenben már befejeződött, Békéscsabán pedig októberben indult el a Zöld Busz Demonstrációs Program, amelynek keretében az utasok kipróbálhatják az elektromos járműveket, megtapasztalhatják a környezetkímélő közlekedés előnyeit.

A pályázatok benyújtására 2020. november 13. 12 óráig van lehetőség. A pályázati felhívás és dokumentum EZEN linken érhető el.