Összesen 13 vármegyei tanuló jutott be a szakmai tanulmányi versenyek országos döntőjébe

Csongrád-Csanád vármegyéből összesen 13 tanuló jutott be a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjébe. A vármegyei előválogatókat a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával a gazdasági önkormányzat székházában tartották meg 2023. január 9. és 24. között 458 versenyző részvételével – közülük 35-en jutottak tovább a február-márciusi válogatókra.

A válogatókon a fiatalok a gyakorlati tudásukat mérték össze. A finalisták a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Szegedi Szakképzési Centrum 8 szakképző iskolájából kerültek ki, 10 szakma képviseletében. Cukrász, kőműves, divatszabó, vendéglátásszervező és erősáramú elektrotechnikus szakmát tanuló versenyző is van a továbbjutók között. A vármegyei döntősök a 16. Szakma Sztár Fesztiválon, április 24–26. között a budapesti a HungExpón adhatnak számot tudásukról.

A VERSENYEKRŐL

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara két szakmai versenyének célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széleskörű bemutatása, és verseny szervezése a szakma tehetséges tanulóinak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél.

A Szakma Sztár Fesztiválon a legjobbaknak járó elismerésért versengenek a fiatalok, emellett szakmai és szórakoztató programok is várják az érdeklődőket a tevékenységszigeteken és standokon. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken. 

A rendezvényre a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - pályaorientációs céllal - 9 busszal, összesen 460 gyereket és kísérőt visz el. Kamaránknak ez fontos, hiszen így a fiatalok testközelből tapasztalhatják meg az általuk preferált szakmák egyes folyamatait, amely pedig a pályaválasztásban jelenthet segítséget a tanulóknak.

A továbbjutók listája:

Versenyző neve Szakképesítés neve Elmélet oktatás végző (tag)iskola neve Gyakorlati képzőhely neve
Busi  Kevin Erősáramú elektrotechnikus Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum
Rokolya Dávid Automatikai technikus Gyártástechnika szakmairány Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum
Nagy Sámuel Kőműves Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola Szanorfa Kft.
Hodács Vivien Krisztina Cukrász Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola Aranytopáz Kft. - A Cappella Cukrászda
Berta Andor Dániel Vendéglátásszervező Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola Szegedi Szakképzési Centrum
Csiszár Dániel Aladár Vendéglátásszervező Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola T-Food Kft - Varga Csárda
Izsák Bence Vendéglátásszervező Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola Yourhotel Kft - BISTORANT Étterem
Futó Mária Kozmetikus technikus Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum Bimbó Veronika ev.
Fürj Ádám Mechatronikai technikus Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum ATYS-CO Kft.
Szöllősi Krisztián Róbert Műszaki informatikus Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum
Baksa Richard Rudolf Villanyszerelő Épületvillamosság szakmairány Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum PENSEÉ KFT
Reményi Bertold Villanyszerelő Épületvillamosság szakmairány Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége Automatix Hungary Kft.
Szász Máté Divatszabó Női szabó szakmairány Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola Salon D'ange Kft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezúton is gratulálunk nekik és felkészítőiknek!