Üzentek az Élelmiszeripari Ágazati Készségtanácsnak
Cégek, kamarák, intézményfenntartók az élelmiszeripar munkaerő-utánpótlásáért
A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2 éve működik az Élelmiszeripari Ágazati Munkacsoport, amely a megye meghatározó gazdasági szereplőinek képviseletében elkötelezetten dolgozott – még a COVID időszakban is – annak érdekében, hogy megismerje és megismertesse a megye élelmiszer-gazdaságának és a munkaerőpiacot fókuszba helyező új szakképzésnek az összefüggéseit.
A munkacsoport munkáját az ágazat valamennyi érintett szereplője, a Bonafarm Csoport tagjai, a Givaudan Kft., a Szegedi Sütödék Kft., a Szegedi Tudományegyetem Mérnök Kara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum és élelmiszer-ipari profilú intézményei is támogatták, információkkal segítették, aktív résztvevői voltak együttműködésünknek. Ennek a munkának egyik eredménye a fenti témát összefoglaló tanulmány, amely honlapunkon is megtekinthető. Közös munkánk másik hozadéka a június 29-én megtartott Élelmiszeripari Ágazati Fórum volt, amelyen a munkacsoport vezetője, a makói Givaudan Kft. ügyvezetője, Karkas Mihály mutatta be a résztvevőknek a munkacsoport elemzését, észrevételeit, javaslatait. Az interaktív rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők fogalmazzanak meg sarokpontokat, „kvázi üzeneteket”, a munkaerő-piaci igényeket a szakképzésben érvényesíteni hivatott országos reprezentációjú Élelmiszeripari Ágazati Készségtanács számára.
Súlypontozott észrevételeinket a jövőbeniség hangsúlyaival az alábbi „üzenetben”, pontokba szedve továbbítottuk:
A szakképzési fórumot a GFA-KAITM-12/2021/05. projektszerződés finanszírozta.