Üzentek az Élelmiszeripari Ágazati Készségtanácsnak

Cégek, kamarák, intézményfenntartók az élelmiszeripar munkaerő-utánpótlásáért

 

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2 éve működik az Élelmiszeripari Ágazati Munkacsoport, amely a megye meghatározó gazdasági szereplőinek képviseletében elkötelezetten dolgozott – még a COVID időszakban is – annak érdekében, hogy megismerje és megismertesse a megye élelmiszer-gazdaságának és a munkaerőpiacot fókuszba helyező új szakképzésnek az összefüggéseit.

 

A munkacsoport munkáját az ágazat valamennyi érintett szereplője, a Bonafarm Csoport tagjai, a Givaudan Kft., a Szegedi Sütödék Kft., a Szegedi Tudományegyetem Mérnök Kara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum és élelmiszer-ipari profilú intézményei is támogatták, információkkal segítették, aktív résztvevői voltak együttműködésünknek. Ennek a munkának egyik eredménye a fenti témát összefoglaló tanulmány, amely honlapunkon is megtekinthető. Közös munkánk másik hozadéka a június 29-én megtartott Élelmiszeripari Ágazati Fórum volt, amelyen a munkacsoport vezetője, a makói Givaudan Kft. ügyvezetője, Karkas Mihály mutatta be a résztvevőknek a munkacsoport elemzését, észrevételeit, javaslatait. Az interaktív rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők fogalmazzanak meg sarokpontokat, „kvázi üzeneteket”, a munkaerő-piaci igényeket a szakképzésben érvényesíteni hivatott országos reprezentációjú Élelmiszeripari Ágazati Készségtanács számára.

 

Súlypontozott észrevételeinket a jövőbeniség hangsúlyaival az alábbi „üzenetben”, pontokba szedve továbbítottuk:

 

  1. Az ágazati alapozást a gyakorlatban is kövesse a duális szakirányú oktatás. Ennek érdekében az alapozó szakasz teremtse meg annak feltételét, hogy az alapkészségek, tudáselemek (tartalmi felülvizsgálatukkal) nyújtsanak elegendő feltételt az élelmiszeripari technológiák megismeréséhez, alkalmazásához. Ehhez az iskolai, tanműhelyi fejlesztések nélkülözhetetlenek.
    2. Iskolai tanműhelyi háttér hiánya esetén olyan céges (Sole-Mizo Szeged) bázis/tanműhely kialakítása mérlegelendő, központilag támogatandó a megyében, amely az oktatási lehetőségek szélesítésével koncentráltan biztosítaná akár a „fél ország” tejipari szakember képzését.
    3. A harmonizált, hatékony pályaorientációs tevékenység országos, ágazati marketing támogatással megerősítve lehet eredményes. Kinek, hogyan és mikor kell pályaorientálni? Már „korai szakaszban” interaktivitást biztosító módszerekkel, 5–6. osztályosoknak és gimnazistáknak is. Szemléletváltozás indokolt, kamarai támogatásra van szükség a köznevelés és a szakképzés egyenrangúságának megerősítésére az iskolák értékrendjében. A tanulók mellett meghatározó célközönséget jelentenek a szülők. Meggyőzésük a szakképzés előnyeiről, lehetőségeiről a szakmák bemutatásával, az élelmiszer-ipari szakmákhoz köthető sztereotípiák lebontásával érhető el. Legalább ilyen fontos a pályaorientációban szerepet vállaló cégek további szerepvállalásának ösztönzése, virtuális céglátogatások lehetőségének megteremtése, a két kamara erre irányuló tevékenységének egyeztetése.
    4. Jelenleg a nappali képzés nem biztosít elegendő utánpótlást az élelmiszeriparban, szűk az iskolák képzési profilja, ezért a felnőttképzés megerősítése céges kezdeményezésekkel, együttműködésekkel indokolt. A felnőttképzésben nagy potenciál rejlik. A munkaképes korúak egy részének nincs, vagy nem releváns a szakképesítése. Őket lehetne átképezni, akár online formában is. Lehetőség: a felnőttek hatékonyabb megszólítása a jövőben képzésekkel/átképzésekkel, rugalmasabb szakmaszerzési lehetőségek felkínálásával, központi források biztosításával, a munkaerőigényekre rálátó kormányzati szervek támogatásával.
    5. Szükséges a szakképzési szereplők információs platformjainak megteremtése. Ilyen az ágazati készségtanácsok – megyék/régiók találkozása, tapasztalatcseréje, „felülről jövő” tájékoztatás, az „alulról jövő kezdeményezések” fogadása. Cél és feladat is a már működő együttműködések megtartása, a változások követése, a megkezdett témák továbbvitele, új javaslatok megfogalmazása az élelmiszeripar munkaerő- utánpótlásának biztosítására.

 

A szakképzési fórumot a GFA-KAITM-12/2021/05. projektszerződés finanszírozta.