Üzbég delegáció Csongrád-Csanád vármegyei látogatása

A kormányzó a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatallal, valamint a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával is együttműködési megállapodást kötött, valamint a lehetséges jövőbeni gazdasági együttműködésről tárgyalt Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzattal és a Szegedi Tudományegyetemmel.

A mintegy 2,8 millió lakosú Surkhandarya régió az Üzbég Köztársaság délkeleti részén fekszik, gazdaságát elsősorban a mezőgazdasági termelés és a bányászat határozza meg, 2023-ban 3,5 milliárd dollárt tett ki a körzet GDP-je. A régió képviseletében április 8-án érkezett Szegedre Surkhandarya gazdasági életének mintegy 25 képviselője, valamint a régió kormányzóságának vezetői, hogy Csongrád-Csanád vármegyével többszintű gazdasági együttműködést alakítsanak ki.

A látogatás során a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal látta el a koordinátori feladatokat, így az üzbég delegáció találkozhatott Szeged és a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat vezetőivel, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az ArchEnerg Klaszterrel és a Szegedi Tudományegyetemmel, a napot pedig a Bonafarm csoportnál tett látogatással zárták.

A találkozó során több megállapodást is aláírtak a felek. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és Surkhandarya régió közös szándéknyilatkozata kiterjed a közigazgatás digitalizációjával kapcsolatos tapasztalatcserére és a hatósági eljárások során felmerült ismeretek megosztására is, különösen a mezőgazdasági igazgatás, valamint az élelmiszerlánc-biztonság területén. A kormányhivatal vállalta továbbá, hogy a vármegyei gazdasági együttműködési lehetőségek esetén koordinátori feladatot lát el.

A Surkhandarya régió képviselői együttműködési megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, vármegyei önkormányzattal és az ArchEnerg Klaszterrel a jövőbeni gazdasági együttműködés előmozdításáról és a két régió gazdasági életének ösztönzéséről.