Támogatás sertéshús magántárolására

Március 25. és április 29. között igényelhetnek támogatást sertéshús magántárolására a megfelelő tároló létesítménnyel rendelkező, és héanyilvántartásba vett gazdasági szereplők.

A 2022/470/EU bizottsági végrehajtási rendelet alapján támogatás nyújtható a sertéshús magántárolására. A támogatási intézkedésben való részvételhez meg kell a kérelmezőnek rendelkeznie kell az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűén érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet előírásainak megfelelő tároló létesítménnyel. Továbbá az Európai Unió területén letelepedett, és "héanyilvántartásba" vett gazdasági szereplőknek kell lennie.

Támogatás kizárólag az alábbi termék magántárolása esetén igényelhető:

  1. kategória: hasított félsertés, mellső lábak, farok, vesék, sovány dagadó és gerincoszlop nélkül, legfeljebb 20 kilogramm tömegű, egész levágott állatok.
  2. kategória: sonka, lapocka, elülső részek, karaj, nyakhússal vagy anélkül, vagy nyakhús külön, karaj bélszínnel vagy anélkül.
  3. kategória: comb, lapocka, elülső részek, karaj nyakkal, nyakhússal vagy azok nélkül, karaj bélszínnel vagy a nélkül, kicsontozva.
  4. kategória: oldalas és dagadó, egészben vagy a gerincoszlopra merőlegesen elvágva.
  5. kategória: oldalas és dagadó, egészben vagy a gerincoszlopra merőlegesen elvágva, bőr és bordák nélkül.
  6. kategória: középtest, bőrrel vagy szalonnával vagy azok nélkül, kicsontozva.
  7. kategória: bőr alatti sertészsiradék (fedőszalonna) bőrrel vagy a nélkül.

A támogatás csak az eddig még nem tárolt sertés friss vagy hűtött húsra vehető igénybe.

A támogatási kérelemhez szükséges dokumentumokat a Magyar Államkincstár elektronikus kérelembenyújtó felületén lehet beadni 2022. március 25. és 2022. április 29. között.