Támogatás a zöld gazdasághoz kapcsolódó vállalkozásoknak

Augusztus 14-ig lehet jelentkezni a zöld gazdasági szereplők támogatását megcélzó program, a Zöld Nemzeti Bajnokok előminősítésére.Kedvező értékelés esetén lehetőség nyílik pályázat benyújtására, ahol 20 és 400 millió forint között támogatás nyerhető el új eszközök beszerzésére, technológiai rendszerek kialakítására, és egyéb beruházásokra.

Az előminősítés első lépése egy regisztráció, amelyre a www.znb.ifka.hu oldalon van lehetőség. Minden vállalkozás egy alkalommal regisztrálhat, e-mail cím és jelszó megadásával. Az első belépéskor a vállalati név és érvényes adószám rögzítése után tudja a rendszer a regisztrált profilt az adott céghez társítani, ennek alapján történik meg a részvételi feltételek automatikus ellenőrzése. Ha a cég megfelel, erről automatikus üzenet formájában kap tájékoztatást, ezt követően lehet kitölteni a részletes űrlapot az előminősítéshez. A folyamat kedvező értékelés esetén a vállalkozást a pályázata benyújtására feljogosító tanúsítvány kiállításával zárul.

A sikeres előminősítést követően lehet pályázni a GINOP-1.2.11-20-as „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése és kapacitásbővítése című pályázat keretében támogatásra.

Támogatás összege: 20 millió Ft – 400 millió Ft
Támogatási intenzitás: maximum 50%

Támogatást az a mikro-, kis-, és középvállalkozás igényelhet, amely:

  • legalább 2 lezárt ütleti évvel rendelkezik;
  • minimum 3 fő volt az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján;
  • amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti nettó árbevétele, vagy egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele legalább 50 millió forint volt;
  • amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző második lezárt üzleti évben kimutatott nettó árbevételét az azt követő évben kimutatott nettó árbevétele legalább 5%-kal meghaladta;
  • amelyek fejlesztési igénye a felhívás mellékletében felsorolt feldolgozóipari tevékenységekre irányul.

Önállóan támogatható tevékenységek:

Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • Technológiai fejlesztést eredményező gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések (a projekt összköltségének legfeljebb 10%-át érheti el)
  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás, ingatlan esetében kizárólag bővítés, átalakítás, korszerűsítés (a projekt összköltségének legfeljebb 60%-át érheti el)
  • Információs technológia-fejlesztés (a projekt összköltségének legfeljebb 50%-át érheti el)
  • Minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsítványok megszerzése (a projekt összköltségének legfeljebb 10%-át érheti el)
  • Projektelőkészítés: infrastrukturális beruházással kapcsolatos építési beruházási szakértői szolgáltatás igénybevétele

A támogatási kérelmek benyújtása 2020. augusztus 31. 9:00-től 2020. december 3. között lehetséges. További információ az ITT elérhető pályázati felhívásban olvasható.