Szakmabemutató nyári tábort szervezett a kamara

Július 25-én indult el a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tábora Algyőn. A húsz felső tagozatos tanuló elsőként a D’Ange Salont megálmodó Csikós Anikó divattervező szegedi tanműhelyébe látogatott. A hét folyamán pedig belekóstolhatnak majd a vendéglátáshoz és a turizmushoz kapcsolódó szakmákba és az asztalos, a lakatos és a szociális ápoló szakmákba is.

Kopasz Éva, a kamara képzési tanácsadója kiemelte, minél előbb el kell kezdeni a szakmák népszerűsítését. Hangsúlyozta, hogy a hetedik osztály végére jó, ha tudja a diák, hogy hol szeretne továbbtanulni. Emellett ismertette azokat a helyszíneket is, ahol a résztvevők testközelből ismerhetik meg a szakmákat a hét során. Egyebek mellett a makói Hagymatikum, az Innovariant Nyomda és a C-Mobil autószerelő műhely is otthont ad majd ennek.

Az első nap folyamán a szabás-varrás, ruhakészítés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást, sőt a varrást és a pólófestést ki is próbálhatták. Csikós Anikó, a D’Ange Salon tulajdonosa elmondta: mindenki kapott egy saját méretének megfelelő fehér pólót, amelyet kedvére díszíthetett ki. Így a tervezéstől a festésen át egészen a hőkezelésig láthatták a gyerekek, hogy miként zajlik a pólófestés. Emellett a divatbemutató inspirációi témában kollázst is készítettek a fiatalok.

A CSMKIK pályaorientációs szakembere elmondta, hogy Csongrád-Csanád megyében is egyre többen tanulnak szakmát, hiszen az felértékelődött az elmúlt években. Van olyan szak, ahol várólista alakult ki. A cél az, hogy hogy átadják a gyerekeknek a szakma szeretetét. Ennek érdekében szerveznek táborokat és további pályaorientációs programokat.

 

Galéria