Legjobbak, legügyesebbek, legtalpraesettebbek

Díjátadó ünnepségen köszöntötte a kamara a Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV) dobogós helyezést elérő vármegyei tanulókat, valamint felkészítőiket június 15-én. 13-an indultak a vármegyéből, közülük 9-en dobogós helyezést értek el: ketten I., ketten II., míg öten III. helyen végeztek.


Az ünnepségen Dr. Kőkuti Attila, kamaránk elnöke, mint ifjú szakembereket köszöntötte az országos versenyeken dobogós helyezést elért tanulókat, és köszönetet mondott felkészítő tanáraiknak, gyakorlati oktatóiknak. Valamennyiüknek kamarai elismerést adott át.
Rámutatott, ahogy a versenyeken, az életben is azok tudnak érvényesülni, akik a legjobbak, legügyesebbek, legtalpraesettebbek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a kedvezőtlen helyzetre, hogy nincs elegendő szakember a gazdaságban. Kijelentette: „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kialakuljon egy olyan gazdasági struktúra, amelyben a szakember presztízse felértékelődik, megbecsülése növekszik. Ennek megteremtésén munkálkodik a kamara azzal is, hogy igyekszik bemutatni, népszerűsíteni, az egyes szakmákat nemcsak a diákok, de szüleik körében is Meg kell ismertetni velük, hogy számos esetben ma már teljesen más tudás, készségek és képességek szükségesek egy-egy szakmához, mint korábban. A kamarai pályaorientációs programok, üzemlátogatások mellett ezt a célt szolgálja a Szakma Sztár Fesztivál is, amelynek az idén 15 ezer látogatója volt. Köztük 463 Csongrád-Csanád megyei diák és kísérőik is, akiknek a kamara biztosította az utazását.

 

Három szakmasztár a Dériből


A díjátadó ünnepség végén a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum három dobogós (két első és egy második helyezést elérő) diákját szólítottuk meg, és kaptuk együtt lencsevégre. Fürj Ádám a mechatronikai technikus szakmában szerzett első helyet, Szöllősi Krisztián Róbert a műszaki informatikusok közül állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, míg Rokolya Dávid a második legjobb eredményt érte el az automatikai technikus gyártástechnika szakmairány versenyen.


Fürj Ádám: „Érdekesen alakult az én sztorim – kezdi történetét Ádám –, eredetileg erdészetibe akartam menni, csakhogy kiderült, hogy az asztmám és az allergiám miatt vagy kihullanék az egészségügyin, vagy a gyakorlatokat nem bírnám, így egy hét alatt kellett találni egy másik szakmát. Mivel a mechatronika összeszedi az elektronika az informatika és a gépészeti ágakat, és ráadásul mindhárom érdekelt is, úgy döntöttem, ez egy jó irány lehet ahhoz, hogy a későbbiekben eldöntsem, végül merre szeretnék menni. De a 4+1 év alatt annyira megtetszett a mechatronika, hogy az egyetemen is erre jelentkeztem, nem specializálódom az egyik vagy a másik irányra.”
Mint Ádám elmondta, a versenyfeladatok hasonlóak voltak, mint Dávidnál az automatikánál, de mechatronika lévén hozzájött a gépészet is. „A verseny kihívást jelentett, viszont megugorható volt mindegyik feladat. Szerencsés alkat vagyok abból a szempontból, hogy a verseny ugyan plusz terhet ró rám, de pozitív hatással.”
Ami a jövőt illeti, Ádám indulhat a nemzetközi versenyek hazai válogatóján is, ahonnét a legjobb kettőt fogják kivinni öt napra Lionba. Ettől függetlenül szeptembertől elkezdi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai karán. „És a végén mecha­tronikai mérnökként szeretnék az iparban elhelyezkedi. Úgy látom, elég nagy a kereslet a mecha­tronikusokra, mind a tervezői, mind a karbantartási-javítási oldalon. Ma már a gépek nagyon összetettek, rengeteg elektronikai, gépészeti és informatikai egységből épülnek fel, és mennyivel könnyebben áll neki egy ilyen meghibásodott rendszer javításának az ember, ha átlátja az egészet!”


Szöllősi Krisztián Róbert: „9.-ben a műszaki informatikát választottam. Nagyjából tudtam, hogy mi vár rám, be is jött. És miért ne tanuljak egy szakmát, mielőtt egyetemre mennék?” – magyarázza választását Krisztián.
Mint elmondta, ahogy a többiek, a tanórák mellett ő is két-három hónapot készült a versenyre. A dobogós helyeket szerinte is elsősorban a gyorsaság döntötte el. Aki a weboldal-fejlesztésben, a programozásban és a hálózattervezésben is elég gyors volt, azok kerültek fel a dobogóra. Ezek közé tartozott Krisztián is, aki mint mesélte, korábban elég stresszes fiú volt a vizsgákon, de ezt mára teljesen kinőtte.
„A Szegedi Tudományegyetemre megyek, mérnök-informatikus szeretnék lenni. Nem árulok el nagy titkot, hogy ez egy jól fizetős szakma, de nekem tényleg nem ez az elsődleges szempontom, hanem úgy érzem, én ebben tudok kiteljesedni, ebben érzem jól magam.”

 

Rokolya Dávid: A fiatalember őszintén elmondta, amikor a Déribe jelentkezett, nem igazán tudta, mit jelent az, hogy az 5. év végén automatikai technikus lesz belőle. Eltelt egy-két év, és akkor kezdett tudatosulni benne, hogy mit is fognak csinálni. A versenyre az is inspirálta, hogy látta, az iskola tanulói milyen szép eredményeket értek el a korábbi tanulmányi versenyeken.
„Nagyon jó volt a verseny, jól éreztem magam, élmény volt az egész – jó lett volna persze az első helyet megszerezni, mindössze öt ponton múlt. Úgy láttam, a tudása többnyire megvolt mindenkinek, talán a gyorsaság döntött.” Az országos döntőn a pneumatikus feladattól a szerelésen, hibakeresésen, diagnosztikán, át az autonóm robot- és futószalagvezérlés programozásáig sok minden előfordult.
Dávid tavaly érettségizett, most megszerezte az automatikai technikus szakmát, de már benne van egy mindenféle elektronikával, meg villanyszereléssel foglalkozó cégben is. „Alapítottunk egy vállalkozást, de közben elsajátítjuk a Mórában a villanyszerelő szakmát, mert az elengedhetetlen, utána ottmaradunk, és az erősáramú technikus vizsgát is le akarjuk tenni. Aztán, ha minden jól megy, irány Pécs, a Pollack Mihály Műszaki Főiskola villamosmérnöki karára szeretnék menni. Így fog kiteljesedni a szaktudásom.”

 

Dobogós tanulóink

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 


I. helyezett: Fürj Ádám mechatronikai technikus (Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum, ATYS-CO Kft.)
I. helyezett: Szöllősi Krisztián Róbert műszaki informatikus  (Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum)
II. helyezett: Rokolya Dávid automatikai technikus, gyártástechnika szakma­irányon (Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum)
III. helyezettek: Busi Kevin erősáramú elektrotechnikus szakma (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum), Futó Mária kozmetikus technikus (Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum, Bimbó Veronika ev.) és Izsák Bence vendéglátás-szervező szakmában (Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, Yourhotel Kft. – BISTORANT Étterem).


Szakma Kiváló Tanulója Verseny


II. helyezett:   Szász Máté  divatszabó női szabó szakmairányon (Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola, Salon D’ange Kft.). 
III. helyezettek: Nagy Sámuel  kőműves szakmában (Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola, Szanorfa Kft.) és  Baksa Richárd Rudolf  villanyszerelő épületvillamosság szakirányon (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum, Pensée Kft.).